Gå direkt till innehåll
Visma får fler ägare

Pressmeddelande -

Visma får fler ägare

Nordiska institutionella investerare går in som delägare i Visma tillsammans med investmentbolag och ledning.

Visma Group Holdings (“Visma”), Nordens ledande leverantör av programvara och tjänster för ekonomisk administration, tillkännagav i dag att aktieposterna i koncernen, som värderas till 21 miljarder norska kronor, spridits på fler ägare. Tre majoritetsägare – Kohlberg Kravis Roberts (“KKR”), HgCapital och Cinven – tar varsin lika stor post.

Nya delägare blir de nordiska institutionella investerarna Ilmarinen, Finlands ledande pensionsförsäkringsbolag, och Storebrand, Norges ledande liv- och pensionsförsäkringsbolag. Vismas ledning, bestående av drygt 200 personer, har resterande del av ägandet.

KKR, den tidigare majoritetsägaren, kommer att sälja ner från 76 procents ägande till 31,3 procent. HgCapital, som nu har 16 procent av aktierna, säljer sitt nuvarande innehav för att sedan återinvestera via en ny fond som får 31,3 av aktierna i Visma. HgCapital och KKR kommer att dela majoritetsägandet med Cinven, som även de kommer att ha en post på 31,3 procent. Vismas ledning kommer att äga 6 procent av aktierna, medan institutionerna saminvesterar med investmentbolagen.

Ägartransaktionerna innebär inga förändringar när det gäller Vismas ledning eller strategier. De nya ägarna vill vara med att utveckla Visma enligt den befintliga strategin och fortsätta företagets snabba tillväxt. Produkter och tjänster av hög kvalitet, bra kundvård samt utveckling av molntjänster som skapar affärsnytta kommer även i fortsättningen att vara kärnan i Vismas strategi.

Øystein Moan, Vismas koncernchef säger:
“Vårt företag är en verklig, nordisk success story. Vi har en stark meritlista när det gäller omsättning och resultat, uppbackat av produktutveckling som även består av molnbaserade affärslösningar och tillämpningar för samhällstjänster. En sådan resa är inte möjlig utan stöd från aktieägarna. Jag är helt övertygad om att en mix av privata investmentbolag, ledande institutionella investerare och Vismas ledning passar väldigt bra när vi ska uppfylla de ambitioner vi har. De nordiska institutionella placerarnas ökade inflytande gläder mig och är ett bevis för vårt företags betydelse.”

Nic Humphries, Managing Partner och Head of TMT hos HgCapital säger:
“HgCapital har varit en partner för Visma under de senaste åtta åren och Visma är i högsta grad ett framgångsrikt exempel på hur vårt investeringsfokus på företag med förutsägbar omsättning och betydande immateriella rättigheter utgör en plattform för en tillväxt som med bred marginal överträffar BNP. Vi är mycket glada över att få vara med och stötta ledningen i den fortsatta utvecklingen.”

Henrik Kraft, Partner, Head of the European Technology and Telecommunications Team och Head of Nordic Operations hos KKR säger:
Øystein Moan och hans team är inget annat än nordiska mästare och vi är stolta över att vara med på den resan, med stöd till ledningen och företaget på alla de sätt vi kan genom vårt globala nätverk och vårt teknologiska kunnande.”

David Barker, Partner och Head of the TMT Team hos Cinven, säger:
“Visma är ett framstående företag, som leds av första klassens företagsledare. Vi är mycket nöjda med att investera och kommer att fokusera på att stödja företagets utveckling med utgångspunkt från vår breda erfarenhet av såväl teknologirelaterade som nordiska investeringar."

Sedan Visma genom ett offentligt erbjudande blev privatägt 2006, har ledningen arbetat nära de båda huvudägarna HgCapital och sedermera även KKR för att växa både organiskt och genom förvärv. Under den här perioden har Visma skapat en imponerande meritlista när det gäller tillväxt fokuserad på anställningar, forskning och utveckling.

Fler än 75 företagsförvärv har genomförts och omsättningen har ökat från 2 306 miljoner norska kronor 2006 till 6 452 miljoner 2013, vilket ger en årlig tillväxt på 16 procent. EBITDA har ökat från 305 miljoner norska kronor 2006 till 1 325 miljoner 2013, vilket ger en årlig resultatförbättring på 23 procent. Vidare har antalet anställda ökat från 2 512 till 5 648 under den här starka tillväxtperioden.

I affären har HgCapital, KKR och aktieägarna i Vismas ledning erhållit råd från ABG Sundal Collier, Morgan Stanley, Schjødt, Simpson Thatcher och White Case.

För mer information, kontakta
Øystein Moan, koncernchef Visma AS, +47 920 80 000

För information om parterna i affären hänvisas till det engelskspråkiga pressmeddelandet på www.visma.com.

Innehållet vare sig på Vismas, HgCapitals, KKR:s respektive Cinvens webbplatser eller innehållet på webbplatser som är tillgängliga via länkar på dessa webbplatser (eller någon annan webbplats) ingår i eller utgör del av detta tillkännagivande.

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73