Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vellinge är Årets nyföretagarkommun 2018

Vellinge är Sveriges bästa kommun för nya företagare och får ta emot priset på 100 000 kronor ur Vismafonden på landets största nyföretagarmässa, Eget Företag, i dag. Juryn lyfter särskilt fram arbetet med att skapa aktiva nätverk och främja integration i sin motivering. 

– Med det här priset vill vi lyfta vikten av ett aktivt nyföretagande och kommuner som satsar på att få fler att förverkliga sina idéer. För att Sverige ska fortsätta att må bra behöver fler vilja och våga ta steget till eget. Vellinge är en utmärkt källa till inspiration för kommuner som vill stärka det lokala företagsklimatet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Totalt nio kommuner var nominerade till priset Årets nyföretagarkommun 2018: Vellinge, Helsingborg,Nykvarn, Strängnäs,Härjedalen,Gullspång, Ystad, Nordanstig och Piteå. Priset delas ut för fjortonde året i rad och är instiftat av Visma och NyföretagarCentrum.

De nio kommunerna var nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2017 till den 30 juni 2018 och kategoriseras enligt SKL: s kommungruppsindelning. Siffrorna över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket.

En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta nya företag.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut under tre års tid till lokala organisationer eller initiativ. Vad pengarna ska användas till bestämmer vinnarkommunen i samråd med instiftarna. Prissumman kommer ur Vismafonden och har tidigare bland annat använts till nyföretagande med inriktning på ungdomar och utrikesfödda.

– Långsiktighet är viktigt. Arbetet med att stärka nyföretagandet börjar redan i skolan med möjligheten att starta, driva och utveckla företag inom ramen för Ung Företagsamhet, och fortsätter sedan med ett aktivt samarbete med NyföretagarCentrum, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum.

Juryns motivering:
”I Vellinge vet man att ett blomstrande näringsliv är en av grundpelarna i den gemensamma välfärden. Utifrån den här insikten verkar kommunen för att fler invånare ska välja livet som företagare. Genom aktiva näringslivsnätverk får nya företagare bra stöd från start. Erfarna mentorer bidrar till fler livskraftiga företag och smidigare generationsväxlingar.

Genom sitt näringslivsupprop för integration matchar Vellinge nyanländas kompetens med företagens behov. Ett utmärkt initiativ som bidrar till regional utveckling. För att öka tillgänglighet och korta avstånden ytterligare digitaliserar kommunen verksamheten genom e-tjänster och en öppen dialog.”

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Mats Evergren, marknadschef NyföretagarCentrum, 070-814 44 04, mats.evergren@nyforetagarcentrum.se

Fakta: Tidigare vinnare:
I fjol utsågs Askersund till Årets nyföretagarkommun. Tidigare vinnare är Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015 och Östersund 2016.

Ämnen

Kategorier


Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 8 000 anställda, över 800 000 kunder och en omsättning på 8 537 miljoner norska kronor under 2017 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73