Gå direkt till innehåll
Vartannat småföretag saknar egen hemsida

Pressmeddelande -

Vartannat småföretag saknar egen hemsida

Nästan hälften av Sveriges småföretag saknar en egen hemsida, visar en ny undersökning från Visma. En stor majoritet tror inte att en hemsida skulle öka försäljningen. Samtidigt visar en ny Sifoundersökning att nio av tio konsumenter i första hand söker på nätet för att hitta varor och tjänster.

– Den fysiska och digitala världen smälter samman allt mer och dagens kunder förväntar sig att hitta allt de behöver på nätet. Ett företag som väljer bort en hemsida och i stället har en blogg eller Facebooksida får inte samma räckvidd och syns inte alls lika bra i konsumenternas sökningar, säger Alexander Rehnborg, sökoptimeringsexpert på Visma Spcs.

I Vismas undersökning svarar nästan varannan småföretagare, 44 procent, att deras företag inte har en egen hemsida. Bland dessa uppger en stor majoritet, 82 procent, att de inte tror att en hemsida skulle hjälpa dem att sälja mer.

På frågan om varför företaget saknar hemsida svarar så många som var tredje, 34 procent, att de inte vet. Fyra av tio, 39 procent, av de företagare som saknar hemsida tror inte att kunderna ändå skulle hitta företaget på det sättet.

Samtidigt är internet i dag den självklara startpunkten för den som vill köpa en vara eller en tjänst, enligt en Sifoundersökning som Visma låtit göra. Nio av tio, 88 procent, uppger att de går direkt till nätet och söker. Ända upp till 64 år ligger siffran stabilt över 90 procent. Efter 65 ökar benägenheten att fråga runt i bekantskapskretsen eller leta bland tidningsannonser– men fortfarande väljer så många som sju av tio i första hand nätet för att hitta vad de vill.

– Utan en egen hemsida blir det andra som styr vilken information om ditt företag som finns på nätet. Prova att googla ditt varumärke då och då! Marknaden är tuff – till exempel kan konkurrenter köpa egna sökannonser som dyker upp när någon söker på ditt varumärke, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.Andra skäl som anges till att småföretag inte har en hemsida är bland annat att ingen i företaget har tid att sköta en sådan, eller att ingen har kunskapen för att skapa och sköta en hemsida. Bara fyraprocent svarar att det är för dyrt.

För mer information, kontakta
Alexander Rehnborg, Visma Spcs sökoptimeringsexpert, 072-521 11 51, alexander.rehnborg@visma.com
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com


Om undersökningarna
Undersökningen om företagarnas inställning till att ha en egen hemsida genomfördes via e-post till cirka 14 600 företag mellan den 8 och 14 september 2016. 1 100 företagare svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval. Undersökningen om hur konsumenter gör när de hittar information om en vara eller tjänst gjordes av Sifo, på uppdrag av Visma, mellan den 1 och 8 september. 1 000 personer svarade på frågan.

Ämnen


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 7 400 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73