Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Varannan företagare vill anställa lärling

Varannan företagare är beredd att anställa en lärling när den nya anställningsformen införs. Det framgår av en ny undersökning som outsourcing-företaget Visma Services låtit genomföra bland sina uppdragsgivare. En majoritet av de 157 företag som svarat är verksamma inom servicesektorn.

Lärlingsanställning föreslås bli en ny tidsbegränsad anställningsform där en gymnasieelev anställs på ett företag som en del av utbildningen. 51 procent av de företag som deltagit i undersökningen säger ja till att anställa en lärling. 34 procent säger nej medan 14 procent är osäkra.

– Det är glädjande att det finns ett stort intresse från företagare att ta in lärlingar. Resultatet stämmer väl med de signaler jag får i diskussioner med våra kunder, säger Magnus Hedlund, vd för Visma Services.

Lägre arbetslöshet bland unga
84 procent av företagarna tror dessutom att lärlingsanställningar kommer att leda till lägre ungdomsarbetslöshet. Åtta procent tror inte att ungdomsarbetslösheten minskar, medan åtta procent är osäkra.

– Företagarna får möjlighet att vara med och forma utbildningen. Samtidigt kan arbetsgivaren under längre tid se hur lärlingen klarar arbetet innan man binder upp sig genom ett långsiktigt anställningsavtal. Det är två skäl till varför företagarna gillar lärlingsanställningarna, säger Magnus Hedlund, vd för Visma Services. 

Så gjordes undersökningen
Visma Services enkätundersökning genomfördes den 31 augusti-14 september. 157 företag besvarade följande fråga: ”Kan ni tänka er att anställa en eller flera gymnasielärlingar om det nya lärlingssystemet införs?” 13 procent svarar ”Ja, absolut”, 38 procent svarar ”Ja, troligen”, 28 procent svarar ”Nej, troligen inte” och 6 procent svarar ”Nej, absolut inte”. 14 procent svarar att de inte vet.

58 procent av de deltagande företagen har färre än tio anställda. 59 procent är verksamma inom servicesektorn, till exempel företagstjänster, hotell och restaurang, utbildning samt transporter.

För mer information kontakta
Magnus Hedlund, vd för Visma Services, 08-693 90 71, magnus.hedlund@visma.se

Ämnen

Kategorier


Visma ger små och stora företag, handel, offentlig verksamhet, organisationer och föreningar effektiva lösningar för ekonomisk administration och verksamhetsstyrning. Vismakoncernen har drygt 4.000 anställda i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Holland och Rumänien. I Sverige sysselsätts cirka 1.200 personer.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73