Gå direkt till innehåll
Varannan företagare startar ihop med andra

Pressmeddelande -

Varannan företagare startar ihop med andra

Nästan hälften av alla småföretagare startar verksamheten tillsammans med någon annan. Allra vanligast är att göra det ihop med en familjemedlem. Det visar en kartläggning genomförd av företagarförbundet Fria Företagare och ekonomiföretaget Visma.

– Det finns flera fördelar med att driva företag gemensamt. Man får mer kompetens, erfarenhet och energi med sig in i företagandet, men också ett större affärsnätverk och lägre risk, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Familjeföretag vanligast
På frågan ”Startade du företag själv eller tillsammans med någon annan?” svarade 53 procent att de startade företaget på egen hand, medan 47 procent hade en affärspartner. Av dessa startade nästan hälften tillsammans med en familjemedlem. Tidigare kollegor eller kompisar är andra vanliga kompanjoner i ett nytt företag.

Många företagare väljer att anställa direkt när de drar igång verksamheten. Tre av tio, eller 28 procent, svarar att de anställde redan vid företagsstarten, vilket är en ökning med 4 procentenheter sedan förra året. Ytterligare 20 procent anger att de anställde inom två år.

Skapar nya jobb
– Att hälften av alla småföretagare anställer under de första två åren visar på vikten av bra förutsättningar att anställa. För företagaren handlar det kanske främst om att förverkliga egna drömmar och idéer, men för landet i stort handlar det om att skapa bättre välfärd och nya arbetstillfällen, säger Mats Assarsson, ordförande för Fria Företagare.

Undersökningen visar också att det är skillnader mellan olika branscher. Inom redovisning och revision är det vanligast att man startar företag på egen hand. I fastighetsbranschen finns den största andelen företag som startats inom familjen.

Skola och utbildning är den bransch där det är vanligast att man startar tillsammans med en tidigare kollega, medan kompisföretagen har sin största andel inom hotell och restaurang.

Om företagande
I Sverige finns drygt en miljon registrerade företag. Hela 98 procent av dem är småföretag med färre än 20 anställda. Statistiska centralbyrån räknar med att det går 2,5 företag på varje företagare. Antalet småföretagare i landet är därmed cirka 440 000.

Tre fördelar med delat företagande
1. Delat ansvar betyder delat risktagande
2. Chans att komplettera varandras kunskaper och personligheter
3. Möjlighet att bolla idéer och tankar med varandra

Läs också: Fem tips för att lyckas med delat företagande »

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via e-post till drygt 7 000 företag. 830 svarade på frågorna, vilket ger en svarsfrekvens på 13 procent. Resultaten jämförs med en likadan undersökning med lika många svar från hösten 2013. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval. Resultat i tabellform i bilagan "Så startade företagare eget i siffror".

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 070-520 01 30
Mats Assarsson, ordförande för Fria Företagare, 070-937 41 33

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 100 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden