Gå direkt till innehåll
Var tredje småföretagare vill anställa

Pressmeddelande -

Var tredje småföretagare vill anställa

Var tredje småföretagare i Sverige vill anställa nya medarbetare, visar en undersökning från ekonomiföretaget Visma. Om fler gjorde slag i saken och anställde skulle det innebära ett stort antal nya jobb, men många hindras av farhågor kring arbetsgivaransvaret.

– Undersökningen visar att det finns en stark vilja att växa bland Sveriges småföretagare. Men nyss lade regeringen exempelvis ett nytt förslag om att arbetsgivare ska ta en del av kostnaden för långtidssjukskrivningar. Vi ser att sådana pålagor skapar ovisshet och avskräcker dem som vill anställa och skapa jobb, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Var tredje småföretagare i Vismas undersökning, 33 procent, vill börja anställa eller anställa fler medarbetare än i dag. I Sverige finns över en miljon småföretag, vilket innebär att en sådan anställningsvilja visar på en mycket stor potential för nya arbetstillfällen.

Ansvaret avskräcker
Många hindras dock av att de upplever arbetsgivaransvaret som riskfyllt. Tre av tio småföretagare, 30 procent, uppger det som det främsta skälet till att de avstår från att anställa medarbetare.

Många upplever också att det går åt mycket tid om de ska nyanställa. En fjärdedel, 24 procent, avskräcks främst av den tid som går åt till att hitta rätt person och 19 procent avstår från att anställa nya medarbetare för att de inte har tid att lära upp dem.

– Sju av tio nya jobb skapas i de små företagen. Genom att göra det enklare och billigare för dem att anställa kan politikerna gynna sysselsättningen och samhällsekonomin, vilket är bra för oss alla, säger Boo Gunnarson.

Starkast vilja att anställa fler just nu har småföretagarna på Gotland och i Örebro län. Där vill två av tre, 63 procent, anställa fler, men man ska komma ihåg att antalet svarande företagare på Gotland är litet. Småföretagarna i Västerbotten och Västernorrland visar lägst vilja att anställa. Där vill bara 15 procent anställa medarbetare till företaget.

Bland de företag som redan har anställda har det ofta gått relativt fort att växa.18 procent uppger i undersökningen att de anställde någon direkt när företaget startades. Ytterligare 23 procent har anställt någon under de första fem åren företaget varit verksamt.

Fakta: Här är viljan att anställa starkast:
Örebro län: 63 procent av tillfrågade småföretagare vill anställa
Gotland: 63 procent
Gävleborg: 52 procent
Blekinge: 43 procent
Dalarna: 38 procent

Om undersökningen
Undersökningen om företagarnas inställning till att anställa genomfördes via e-post till cirka 14 900 företag mellan 4 november och den 16 november 2015. 1 053 företagare svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Läs mer: Snabbkurs för dig som ska anställa

För mer information, kontakta
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69

Ämnen

Taggar


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 7 400 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88