Gå direkt till innehåll
Var tredje småföretagare missnöjd med stödet från kommunen

Pressmeddelande -

Var tredje småföretagare missnöjd med stödet från kommunen

Var tredje småföretagare i Sverige är missnöjd med stödet från sin hemkommun, visar en undersökning från Visma bland fler än 1 000 småföretagare. Mer än hälften av Sveriges kommuner har fått färre företag under det senaste decenniet.

– Att skapa ett företagsklimat som stärker lokala företag och inspirerar fler att starta eget måste hamna högre upp på kommunernas agenda. Fler välmående företag ger ökade skatteintäkter och ett mindre sårbart näringsliv – det tjänar alla på, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Vismas undersökning visar att var tredje småföretagare, 32 procent, är missnöjd med det stöd de får från sin hemkommun. Så många som var tionde småföretagare, 9 procent, uppger att de inte är nöjda alls. Samtidigt visar en kartläggning av statistik från Bolagsverket som Visma gjorde under hösten att antalet företag minskade i över hälften av landets kommuner under perioden 2010–2020.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det oroväckande att antalet företag har minskat i stora delar av landet det senaste decenniet. Livskraftiga småföretag är avgörande för Sveriges möjligheter att klara sysselsättning och välfärd, säger Boo Gunnarson.

Kommunernas arbete för att underlätta för småföretagare på orten kan bland annat handla om rådgivning inom offentlig upphandling och tillstånd, utbildningar, underlättad kontakt med myndigheter och forum för möten och nätverkande.

I Sverige finns omkring en miljon företag. Av dessa är den absoluta majoriteten småföretag med upp till nio anställda. Trots att företagandet minskade i över hälften av landets kommuner under 2010-talet ökade antalet företag i landet som helhet med drygt tre procent. Knivsta, där antalet nya företag ökade med hela 127 procent, toppar listan över kommunerna med den största företagstillväxten.

Varje år startas mellan 60 000 och 70 000 nya företag i Sverige. Men många läggs ned, går i konkurs eller rensas bort ur statistiken för att de inte haft någon verksamhet på länge. Aktiebolag är i dag den vanligaste företagsformen medan andra bolagsformer, framför allt enskild firma, gått tillbaka kraftigt.

För mer information, kontakta gärna

Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.co

Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes via e-post mellan den 10 och 29 februari 2020. Sammanlagt svarade 1 038 småföretagare på följande fråga:

Är du nöjd med det stöd du får som företagare i din kommun?Ja, mycket nöjd: 3 procent
Ja, ganska nöjd: 24 procent
Nej, inte särskilt nöjd: 23 procent
Nej, inte nöjd alls: 9 procent
Vet ej: 41 procent

Ämnen

Kategorier


---------------------
Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 11 000 anställda, 1 000 000 kundavtal och en omsättning på 1 526 miljoner euro under 2019 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73