Gå direkt till innehåll
Var fjärde småföretagare tror inte att de kommer utvecklas digitalt

Pressmeddelande -

Var fjärde småföretagare tror inte att de kommer utvecklas digitalt

Av Sveriges småföretagare tror 27 procent att deras bolag inte kommer bli mer digitalt inom något administrativt område under det närmsta året. Det visar Vismas Affärsbarometer, som bygger på en undersökning bland 1 038 små och medelstora företag över hela landet.

– De närmsta åren kommer digitaliseringen att spela en allt större roll inom de flesta branscher. Bolag som inte hänger med riskerar att se sina konkurrenter kapa kostnader och öka effektiviteten med hjälp av digitala verktyg. Att många mindre företag nu gör bedömningen att de inte kommer utvecklas på den fronten är förstås oroväckande, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

27 procent av Sveriges småföretagare uppger att de antagligen inte kommer bli mer digitala under 2018. Varken avseende fakturor, offerter, inköp eller andra delar av företagets administration. Affärs- och organisationsutveckling är den minst förändringsbenägna branschen, med hela 42 procent småföretagare som inte kommer satsa digitalt. Fakturor är annars det administrativa område som flest bolag tror att de kommer digitalisera under de kommande tolv månaderna.

Sett till riket har företagen i Dalarna lägst tro på den egna digitala utvecklingen, med 37 procent som inte tror att de kommer utvecklas digitalt. Därefter följer Örebro län med 36 procent. Störst tro på den egna digitaliseringen har företagarna i Västmanland, där endast 11 procent antar att de inte kommer bli mer digitala.

Områden småföretagare tror att de kommer bli mer digitala inom det närmaste året:
(flera svarsalternativ möjliga)
1. Digitala fakturor (44 %)
2. Inte inom något område (27 %)
3. Inköp online (22 %)
4. Offerter (12 %)
5. Prisjämförelser på nätet (12 %)

Branscher med flest företagare som inte tror att de kommer bli mer digitala det närmaste året:
1. Affärs- och organisationsutveckling (42 %)
2. Redovisning/Revision (36 %)
3. IT och Telekom (38 %)

Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät som besvarats av 1 038 små och medelstora svenska företag mellan den 10 och 20 november 2017. Enkäten skickades till 17 106 småföretagare över hela landet med en svarsfrekvens på 6,1 %. Undersökningen har genomförts sedan 2011 och är en indikator på framtidstron bland små och medelstora företag. Detta är fjortonde gången barometern tas fram.

Läs mer: visma.se/affarsbarometern

För mer information kontakta
Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, 070-816 66 11, henrik.salwen@visma.com

Om du vill komma i kontakt med deltagare i undersökningen för intervjuer på lokal eller regional nivå, kontakta Per Asplund, Visma Advantage, 010-141 29 18, per.asplund@visma.com

Om Visma Advantage
Visma Advantage är en del av Visma-koncernen och samförhandlar inköpsavtal för cirka 15 000 företag. Den samlade köpkraften gör det möjligt att förhandla fram ett starkt erbjudande hos en stor mängd olika företag. De företag som är kunder hos Visma Advantage erbjuds inköpsavtal inom ett 60-tal områden, bland annat inom resor, hotell och kontorsmaterial.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 700 anställda och omsatte 9 300 miljoner norska kronor 2017.

Presskontakt

Henrik Salwén

Henrik Salwén

VD Visma Advantage AB 010-141 29 02