Gå direkt till innehåll
”Vabruari”: Sex av tio småföretagare jobbar hemifrån när barnen är sjuka

Pressmeddelande -

”Vabruari”: Sex av tio småföretagare jobbar hemifrån när barnen är sjuka

Februari är här och hela sex av tio småföretagare väljer att jobba hemifrån istället för att ”vabba”, visar en färsk undersökning från Visma. Februari har kommit att kallas ”vabruari”, eftersom det är nu föräldrar tar ut mest ersättning från Försäkringskassan för att vara hemma och vårda sjuka barn.

– Små företag är mer sårbara eftersom det sällan finns annan personal som kan täcka upp när någon behöver vara hemma och ta hand om sjuka barn. För ett litet företag är frånvaro ofta synonymt med uteblivna intäkter och missnöjda kunder, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Februari är månaden som flest barn blir sjuka och svenska föräldrars ansökningar om ersättning för vab, vård av barn, når årshögsta. Men en ny undersökning från Visma visar att sex av tio småföretagare, 58 procent, väljer att jobba hemifrån, eller ”vobba”, parallellt med att ta hand om sjuka barn.

Att vabba som egen företagare är långt ifrån självklart. En frånvarande företagare riskerar intäktsbortfall, förlorade kunder och i värsta fall avtalsbrott som kan leda till skadeståndskrav som följd.

– Det är ingen lätt ekvation att få ihop, men många som är både föräldrar och företagare klarar det galant. Modern teknik erbjuder en flexibilitet som gör att föräldern kan vara hemma med sjuka barn på dagen, utan ersättning från Försäkringskassan, och jobba med företaget på kvällen, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon registrerade företag. Av dessa är merparten, 96 procent, små företag med upp till nio anställda.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Om undersökningen:
I undersökningen svarade 1 023 småföretagare mellan den 25 januari och 11 februari på webbfrågan ”Inför vabruari: När dina barn är sjuka, brukar du vara hemma utan att jobba eller vara hemma, men jobba?”


Tips: Egenföretagare – få ihop livspusslet när barnen är sjuka:

Räkna och sätt rätt prisRäkna redan från början med att du inte kommer att kunna arbeta alla dagar eller ha intäkter 100 procent av din arbetstid. Ta med det när du prissätter dina varor och tjänster.

Låt någon annan vabba
Överlåt din egen tillfälliga föräldrapenning från Försäkringskassan till en närstående, släkting eller vän som i sin tur avstår lön från sitt jobb.

Betala en barnvaktAnlita en barnvakt som både föräldrar och barn litar på och tycker om. Räknas som privat ersättning och berör inte företaget.

Timanställ någon
Anställ en person till företaget som kan hoppa in för dig medan du vårdar sjukt barn.

Hyr in hjälp
Anlita en kollega eller annan företagare som du kan hyra in tillfälligt för att sköta din verksamhet under tiden du vårdar barn. 

Ämnen


Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 8 000 anställda, över 800 000 kunder och en omsättning på 8 537 miljoner norska kronor under 2017 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88