Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Unik satsning: Visma och Castellum planerar nytt it-nav i Växjö

Visma och Castellum planerar att skapa en ny samlingsplats för it-utveckling och innovation i Växjö. Det nya huset, där Visma blir en av hyresgästerna, blir ett community där nätverkande och idéspridning står i centrum. Målet är att stärka Växjös position som it-stad och underlätta rekrytering. Projektet har fått namnet WeXO, som anspelar på stadens namn och den samverkan som ska genomsyra huset. Den gemensamma satsningen presenteras på en pressträff i Växjö i dag.

Växjö är redan ett starkt it-fäste och it-sektorn en av de största näringarna. Många av de 170 företag som flyttade till Växjö under 2017 var just it-bolag. I dag är tillväxten i branschen så stark att många innovativa tillväxtföretag har svårt att hitta och konkurrera om rätt kompetens.

– Visma har varit ledande inom digitalisering under lång tid. Både i Växjö och Sverige. Samarbetet med Castellum handlar om att ta till vara de fantastiska möjligheter som digitaliseringen innebär och att leva som vi lär, säger Daniel de Sousa, vd för Visma Spcs.

– Det är en oerhört spännande och strategisk satsning som befäster Växjös starka position inom it och den digitala sektorn. Det här innebär att Castellum och Visma vill skapa en unik plats för framtida tillväxt och innovation, där många fler företag involveras, säger Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Växjös nya it-nav ska förutom arbetsplatser innehålla gemensamhetsytor utöver det vanliga, som underlättar nätverkande, idéspridning och delning. Målgruppen är kunskapsintensiva tech-bolag som ser värdet i att dela med sig av kunskap och utbyta idéer med andra företag. Såväl det nystartade lilla företaget, som större etablerade bolag kan utvecklas i den här miljön.

– Vi har många hyresgäster inom teknik och it och de står alla inför samma utmaning. Genom att flytta fram Växjös position som it-stad vill vi underlätta rekrytering i branschen. Vi ser flera andra fördelar med att samla tech-branschen. Inte minst för att vi skapar en plattform för innovation, ökar samverkan och utbytet bolagen emellan, men även bygger en naturlig arena för event i branschen, säger Jenny Rungegård, affärsområdeschef Castellum Växjö.

Tre utvalda arkitektbyråer kommer i ett så kallat parallellt uppdrag att få ge förslag till utformning av WeXO. Uppstarten för projektet och arkitekternas uppdrag kommer att ske i ett innovationsfönster, där kreativa parter med olika kompetens samverkar för att hitta nya lösningar i såväl utformning som innehåll. I detta innovationsfönster deltar förutom Castellum, Visma och arkitekterna även RISE, Linnéuniversitet, Växjö kommun samt andra it-bolag och start-ups.

Platsen där WeXO avser att byggas ligger på Storgatan, i Företagsstaden I11, precis vid infarten till Växjö. Enligt tidplanen ska huset vara inflyttningsklart 2020/2021.

För ytterligare information kontakta gärna:
Daniel de Sousa, vd för Visma Spcs, 070-335 86 84, daniel.de.sousa@visma.com
Jens Ahlstrand, Executive Support Manager, 070-279 30 78, jens.ahlstrand@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig hos Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Ämnen


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 700 anställda och omsatte 9 300 miljoner norska kronor 2017.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88