Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Undersökning: Småföretagare vill ha samma sjukregler som anställda

En stor majoritet av landets småföretagare vill ha samma försäkringsskydd som anställda när de blir sjuka. Sju av tio anser att en karensdag ska kosta lika mycket oavsett om man är företagare eller anställd. Det visar en färsk undersökning från Visma.

Sjukförsäkringsskyddet skiljer sig för företagare och anställda. Extra tydligt blir det i småföretag där företagaren själv har minst sju karensdagar medan företagets anställda bara har en.

I praktiken innebär detta att företagare inte har samma skydd i socialförsäkringen som den som är anställd. Medan den anställda kan vara hemma och kurera sig med sjuklön och sjukpenning, får företagaren ofta jobba på för att säkra sina intäkter.

Dags för politiska initiativ
– Det här är en absurd situation och det är inte en dag för tidigt om politikerna nu skulle ta tag i frågan på allvar. Sjukdomar drabbar alla och virusen gör inte skillnad på företagare och anställda, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Ungefär hälften av landets småföretagare har tecknat privat sjukförsäkring för att höja sin inkomsttrygghet. Svenskt Näringsliv har föreslagit en reform som ger företagare möjlighet att välja individuella försäkringslösningar anpassade till verksamheten.

Kvinnor särskilt missgynnade
Alla företagare har sjuklöneansvar för sina anställda under två veckor. Företagare i aktiebolag har även det ansvaret för sig själva.

När det gäller vård av sjukt barn är det också stora skillnader mellan företagare och anställda. En undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen visar att företagare är hemma betydligt färre dagar med sjuka barn än vad anställda är.

– Detta är också ett talande exempel på att nuvarande system inte är anpassat för företagare. Medan anställda i genomsnitt får tillbaka nästan nio av tio inbetalade kronor till föräldraförsäkringen genom att vabba, får företagare bara tillbaka en femma. Det är inte bara en orättvisa utan hindrar sannolikt många kvinnor från att bli företagare, säger Rolf Dahlberg.

Om undersökningen
Vismas undersökning om sjukskrivningsreglerna för företagare gjordes 10-13 maj. I enkäten deltog 800 småföretagare. På frågan ”Vad vill du betala i sjukförsäkring för att få endast en karensdag?” svarade 71,5 procent ”Samma som för anställda”, 24,4 procent ”Samma som i dag” och 4,1 procent ”Mer än i dag”.

• På Skatteverkets hemsida finns regelverk och procentsatser för egenavgifter och arbetsgivaravgifter.

För mer information, kontakta
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har över 5 000 anställda, varav drygt 1 400 i Sverige. 2011 uppgick omsättningen till 5 142 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88