Följ Visma

Två av tre svenskar läser inte säkerhetsavtalen till appar

Pressmeddelande   •   Sep 18, 2017 07:14 CEST

Endast var tredje svensk läser igenom användarvillkoren innan de godkänner säkerhetsavtalet, när de laddar ner appar till sin smartphone. Av dem är det dessutom bara sju procent som alltid går igenom villkoren. Det visar en ny undersökning från Visma genomförd av Sifo.

De flesta appar kräver att man har läst och accepterat de regler och villkor som följer med tjänsten innan de kan börja användas. Men långa och krångliga avtal gör att de allra flesta klickar sig vidare utan att läsa igenom villkoren för appen de laddar ner.

– Om man i sin iver att testa en ny app först ställs inför krångliga juridiska termer och begrepp är det inte särskilt förvånande att så många accepterar företagets användaravtal utan att ha läst det. Det är inte för inte som ”jag har läst och accepterat avtalet” brukar kallas för den största lögnen på internet, säger Carola Lissel, vd för Visma Software.

Bäst på att läsa appars användarvillkor är personer äldre än 65 år. I den åldersgruppen svarar 45 procent att de alltid eller ibland sätter sig in i avtalsvillkoren.

– Liknande utmaningar kring säkerhetsavtalens omfattning finns när det kommer till avtal mellan företag. Här kan man med fördel använda de möjligheter som webben ger och göra villkor och upplysningar mer lättillgängliga. Det är något som vi jobbar aktivt med genom vårt Trust Centre, och som vi fortfarande kan bli ännu bättre på, säger Carola Lissel.

Bilaga
Mer statistik från Visma kring molntjänster för ekonomi, både för privatpersoner och företag, finns att ladda ner på www.visma.se/cloud-report.

Statistik: Så få läser avtalstexten ordentligt innan de godkänner villkoren
När du laddar ner en ny app till telefonen, läser du då igenom säkerhetsavtalet innan du godkänner nedladdningen av appen?

Ja, alltid 7%
Ja, ibland 27%
Nej, sällan 36%
Nej, aldrig 26%
Tveksam, vet ej 4%

Tipslista: Sju tips på saker du bör granska kring en app innan du godkänner säkerhetsavtalet

  1. Läs de recensioner av appen som andra användare har skrivit. De brukar finnas där appen laddas ner.
  2. Kontrollera att appen har laddats ner av andra. Om många redan har använt appen så är sannolikheten högre att appen är säker och håller hög kvalitet.
  3. Kontrollera att leverantören inte förbehåller sig rätten att lämna ut dina kontaktuppgifter till tredje part.
  4. Om du laddar ner appen för en gratis testperiod, undersök noga vad som gäller när den går ut. Måste avtalet sägas upp manuellt för att du ska slippa vara bunden att fortsätta?
  5. Var kritisk mot vilka rättigheter som appen begär tillgång till på din telefon. En app vars uppgift är att hålla dig uppdaterad på vädret ska exempelvis inte behöva ha tillgång till dina foton eller din telefonbok.

Om undersökningen
Den statistiska undersökningen genomfördes på uppdrag av Visma i samarbete med Kantar Sifo under juni 2017 med 1 002 respondenter i åldrarna 18-79 år.

För mer information kontakta
Carola Lissel, vd Visma Software, 070-426 61 16, carola.lissel@visma.com

Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 600 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.