Gå direkt till innehåll
Många av Sveriges småföretagare vill ha längre semester.
Många av Sveriges småföretagare vill ha längre semester.

Pressmeddelande -

Två av tre småföretagare vill ha längre sommarsemester

Medan andra njuter av lata sommardagar jobbar många av Sveriges småföretagare. Två av tre småföretagare önskar att de hade kunnat ta längre semester i sommar, visar en ny undersökning från Visma. Dessutom är det många som delar upp semestern i flera sjok.

– Tack vare digitala arbetsverktyg har småföretagslivet aldrig varit mer flexibelt. Ofta räcker det med en stabil uppkoppling och en laddad telefon. Med digitala verktyg bestämmer du själv om du sköter ditt företag från kontoret, sommarstugan eller stranden, säger Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert.

Vismas undersökning visar att två av tre småföretagare, 67 procent, önskar att de hade kunnat ta ut längre sommarsemester. Det vanligaste skälet till att inte göra det är att verksamheten kräver att företagaren alltid är tillgänglig för kunderna.

På frågan om de tar hela sin semester sammanhängande eller delar upp den svarar nästan lika många, 63 procent, att de delar upp sin semester under sommaren.

– Det är inte självklart att du kan ta en lång och sammanhängande sommarsemester när du är egen företagare. Därför är det extra viktigt att verkligen koppla av på semestern, och skapa en bra balans mellan jobb, familj och umgänge, säger Boo Gunnarson.

Allt fler småföretagare går nu över till digitala arbetsverktyg, visar undersökningar som Visma gjort tidigare. Det är betydligt vanligare att ha alla sina system i molnet i dag än för bara några år sedan.


Men enligt EU:s statistikbyrå Eurostat ligger svenska småföretag efter inom digitalisering. Bara elva procent av företagen är på en avancerad nivå när det gäller digital teknik. Siffran är lägre än i något annat nordeuropeiskt land och långt under det europeiska genomsnittet på 17 procent.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com


Fakta: Så får småföretagare livspusslet att gå ihop under semestern

  • Sätt gränser. Bestäm i förväg när du är ledig och jobbet inte får störa.
  • Delegera. Om du har anställda som jobbar när du har semester, lita på att de klarar sina arbetsuppgifter och var tydlig med dina förväntningar.
  • Var tydlig. Om du måste till exempel svara i telefon och på e-post, tala om för dina nära vilka tider detta gäller så att de vet vad de kan förvänta sig av dig.
  • Låt alla veta att du är ledig. Var tydlig med att du inte är tillgänglig och med när du kommer tillbaka. Lämna kontaktuppgifter till den som ersätter dig, det finns en sådan person.
  • Värdesätt tiden med familjen! Ledighet står inte i vägen för att uppnå dina affärsmål, utan ger dig återhämtning och ännu mer kraft att driva ditt företag.


Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 15 000 företag mellan den 31 maj och 30 juni 2017. 836 svarade på frågorna, vilket ger en svarsfrekvens på sex procent.

Ämnen

Taggar


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 600 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88