Gå direkt till innehåll
Tusentals svenskar riskerar öka sina skulder i sommar

Pressmeddelande -

Tusentals svenskar riskerar öka sina skulder i sommar

Svenskarna kan ha svårt att få ihop ekonomin under sommaren då semester ofta innebär högre utgifter än vanligt och allt fler löser problemet med kortsiktiga konsumtionslån. Vid årsskiftet uppgick svenska folkets totala skulder hos Kronofogden till 81,5 miljarder kronor, vilket är en ökning med 3,5 procent jämfört med 2017. Det visar en sammanställning som Visma gjort av statistik från Kronofogden.

– Det är glädjande att det är färre personer som skuldsätter sig. Däremot ser vi att det totala skuldbeloppet ökar. Några av orsakerna bakom den ökade skuldsättningen är oförutsedda händelser och överkonsumtion, säger Magnus Månsson, VD på Visma Financial Solutions.

Ökade skulder trots färre skuldsattaSamtidigt som skuldberget växer visar siffrorna att allt färre hamnar hos Kronofogden. Vid årsskiftet var nästan 414 000 svenskar skyldiga Kronofogden sammanlagt 81,5 miljarder kronor, en minskning med nästan 3 800 personer jämfört med föregående år. Däremot så hade den totala skuldbördan ökat med 2,7 miljarder kronor vilket motsvarar en ökning med 3,5 procent.

Fler lockas av att låna och handla på kredit
Den största risken för överskuldsättning är ofta kopplad till små konsumtionslån, som tex blancolån och kontokredit. Även om dessa lån inte nödvändigtvis värdemässigt är en stor del av hushållens totala skulder så kan de trots det innebära en hög månadsavgift för hushållet. Det beror på att dessa lån ofta har högre räntor, avgifter , högre amorteringstakt och kortare löptid än andra lån.

Lån till konsumtion påverkar hushållens ekonomi
Hushåll som tar stora konsumtionslån betalar i genomsnitt en fjärdedel av sin inkomst i ränta och amorteringar. Enligt Finansinspektionen rapport, Svenska konsumtionslån 2018, har denna typ av lån ökat sedan 2016 och i dagsläget växer de med cirka 7 procent per år. Lån till konsumtion utgör 18 procent av hushållens totala skulder.

– Under sommaren är det viktigt att inte lockas med i konsumtionshetsen. Har du inte råd med en resa idag är sannolikheten stor att du inte heller senare har råd med kostnaden för resan plus ränta. Istället för semesteraktiviteter finansierade genom konsumtionslån så finns det massvis med kostnadsfria alternativ som kan ge minst lika mycket sommarkänsla, säger Magnus Månsson.

Sex tips för att få pengarna att räcka till i sommar
1. Budget: Gör en budget för semestern, var noga med att följa den och håll den uppdaterad.

2. Handla inte på kredit: Undvik avbetalningsköp och att ta konsumtionslån för utgifter som du egentligen inte har råd med. Då slipper du baksmällan i höst i form av räntor och avgifter.

3. Spara: Försök att alltid ha ett buffert på banken, så du vet vad du har råd med. Därefter kan du konsumera.

4. Planering: Lista de semesternöjen som du skulle vilja ha råd med och vad de kostar. Prioritera. Finns det något annat i din budget som du kan skära ner på för att ha råd?

5. Kostnadsfria aktiviteter: Många sommaraktiviteter är gratis eller kostar väldigt lite. En picknick vid en nära strand eller skog behöver inte bli särskilt kostsam. Kolla gärna in tipssajter på nätet för att få inspiration.

6. Kommunala aktiviteter: Många kommuner erbjuder och anordnar kostnadsfria sommaraktiviteter. Ta reda på programmet för din kommun.

Bilaga
Statistik över skuldsatta - riket, per län och kommuner (Excel-format)

För mer information, kontakta gärna
Magnus Månsson, VD på Visma Financial Solutions, 070-258 53 47, magnus.mansson@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 8 500 anställda, över 900 000 kunder och en omsättning på 11 389 miljoner norska kronor under 2018 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Magnus Månsson

Magnus Månsson

VD på Visma Financial Solutions