Gå direkt till innehåll
Tungt ras för företagsstarter i Sverige

Pressmeddelande -

Tungt ras för företagsstarter i Sverige

Kräftgången för svenska företagsstarter har närmast exploderat den senaste månaden, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs analyserat. Raset i september var nära 25 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Tvärniten är djupt oroväckande, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. För att fler ska våga förvandla sin passion till en företagsidé måste den tillträdande regeringen omedelbart ta tag i att stärka trygghetssystemen för företagare, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under september månad startades 6 779 företag i Sverige, enligt Bolagsverkets statistik som Visma Spcs har analyserat. Det är ett tapp på hela 25 procent jämfört med samma månad i fjol, då 9 026 nya företag startades.

Därmed har den negativa trend som i praktiken följde på Rysslands invasion av Ukraina accelererat. Sett till årets första nio månader är nedgången omkring 3,5 procent jämfört med motsvarande period i fjol. I bakgrunden finns de kraftiga räntehöjningarna och höga priser på energi och drivmedel som drabbar många småföretagare.

– Småföretagen är landets ryggrad och bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. För att trygga sysselsättningen och välfärden måste regeringen ta till extraordinära åtgärder så att fler vågar starta egna företag, säger Boo Gunnarson.

Värst är situationen i Jämtlands län: Raset är mer än 50 procent jämfört med samma månad i fjol, alltså mer än en halvering. Därefter följer Jönköpings län med ett tapp på 37 procent och Västerbotten som backar 34 procent. Det enda län som visar positiva siffror är Norrbotten, där antalet nya företag i september var tre procent fler än under samma månad i fjol.

– Det är allvar nu. Vi vet att kriser också kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer – den kraften måste Sverige ta vara på för att vända utvecklingen, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. 

Se även bifogad pdf med länsvis statistik.


För mer information, kontakta gärna:

Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com

Malin Fredriksson, pr-ansvarig Visma Spcs, 073-313 43 88, malin.fredriksson@visma.com


Tips och checklista på vad man behöver tänka på för att starta eget:

Checklista för att starta eget

Dags att registrera nytt företag - här är allt du behöver veta:

Här är allt du behöver veta när du registrerar nytt företag

Om statistiken:

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Ämnen

Kategorier


---------------------

Vi har alltid trott på att människor och samhället i stort växer och mår bättre när fler vågar göra företag av det bästa de vet. Därför vill vi förenkla och göra administration till det lättaste som finns med våra självkörande ekonomisystem. Det är vår passion, och vi kommer fortsätta finnas vid din sida när du förverkligar din. Besök oss på vismaspcs.se

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88
Boo Gunnarson

Boo Gunnarson

Företagarexpert på Visma Spcs 070-872 72 32

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden