Gå direkt till innehåll
Trots covid-19 − åtta av tio förvärvsarbetare kan ta ut semester som vanligt

Pressmeddelande -

Trots covid-19 − åtta av tio förvärvsarbetare kan ta ut semester som vanligt

Sommaren 2020 är det mesta inte som vanligt. Inga utlandssemestrar, inställda konserter och stängda nöjesparker. Den globala pandemin har stor påverkan på hur vi firar semester i år. Samtidigt visar en färsk undersökning från YouGov gjord på uppdrag av Visma att åtta av tio förvärvsarbetare inte påverkas av covid-19 och kan ta ut semester som vanligt.

− Liv och hälsa kommer alltid först, men efter en tuff vår är det glädjande att så många får semester när de önskar. Av respekt för den redan ansträngda sjukvårdspersonalen och de som tillhör en riskgrupp är det viktigt att vi fortsätter stanna hemma om vi inte är fullt friska och håller avståndet på badstranden eller i kön till glasskiosken, säger Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise.

Sommaren 2020 är det svemester eller hemester som gäller för de allra flesta. Pandemin gör att vi varken kan resa till soligare breddgrader, gå på konserter eller besöka nöjesparker och vattenland. Men om inget är sig likt när det gäller hur vi firar semester, är mycket sig likt när vi har semester.

I en färsk undersökning från YouGov gjord på uppdrag av Visma svarar åtta av tio förvärvsarbetande, 79 procent, att de inte påverkas av restriktionerna kring covid-19 och kan ta ut semester som vanligt. 

Samtidigt svarar var sjunde förvärvsarbetare, 14 procent, att pandemin har påverkat deras semesterperiod. 11 procent uppger att de inte får ha semester när de önskar och 3 procent svarar att de inte får någon semester alls i sommar.

− Redan ett vanligt år är bemanningen under sommaren en utmaning för många verksamheter i Sverige. Men tack vare optimeringsteknologi och AI har det aldrig varit enklare att ta fram scheman. Det går betydligt snabbare för den som lägger schemat och ökar möjligheterna att kunna tillgodose medarbetarnas önskemål, säger Sofia Gerstenfeld.

Den klassiska industrisemestern är fortfarande förstahandsvalet bland förvärvsarbetare i Sverige. En tidigare undersökning från Visma visar att omkring hälften av alla som jobbar tar ut semester under juli månad.

För mer information, kontakta gärna:

Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise, 010-141 15 01, sofia.gerstenfeld@visma.com

Om undersökningen

Undersökningen om svenskarnas uttag av sommarsemester genomfördes av YouGov på uppdrag av Visma i form av online-intervjuer under juni 2020. Frågan som ställdes i undersökningen var: Påverkar restriktionerna kring covid-19 under vilken period du har din sommarsemester?

Sammanlagt svarade 1 089 personer, alla förvärvsarbetande och över 18 år. Svaren fördelade sig som följer:

Ja, jag får ingen semester alls: 3%

Ja, jag får inte ha semester när jag önskar: 11%

Nej, jag påverkas inte alls: 79%

Tveksam, vet ej: 7% 

Ämnen

Kategorier


---------------------
Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 11 000 anställda, 1 000 000 kundavtal och en omsättning på 1 526 miljoner euro under 2019 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Sofia Gerstenfeld

Sofia Gerstenfeld

VD Visma Enterprise AB 010-141 15 01