Gå direkt till innehåll
Trendbrott: Allt färre startar aktiebolag

Pressmeddelande -

Trendbrott: Allt färre startar aktiebolag

För första gången på sju år minskade andelen aktiebolag bland nystartade företag under 2017. Färre än sju av tio, 69 procent, valde att starta sitt bolag som ett aktiebolag. Det visar statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt. Att färre väljer aktiebolagsformen tyder på ett mer osäkert företagsklimat.

– Att allt färre startar aktiebolag måste tas på allvar. Detta trendbrott betyder i värsta fall att färre vågar satsa fullt ut på småföretagarlivet. Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag kan det få effekt på både sysselsättning och välfärd, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Aktiebolag är den bolagsformen som kräver störst insats i form av kapital. I april 2010 ändrades reglerna för privata aktiebolag och kravet på kapital sänktes från 100 000 till 50 000 kronor. Aktiebolag har sedan dess varit den mest populära företagsformen bland de som startar företag och andelen aktiebolag bland nystartade företag har ökat varje år fram till 2017.

Mellan 2010 och 2016 ökade andelen aktiebolag bland nystartade företag från 53 till 72 procent. Men förra året minskade alltså andelen aktiebolag bland nystartade företag till 69 procent. Det tyder på att färre vågar satsa på sitt företag genom att gå in med ett startkapital. 

Även det totala antalet nystartade företag har länge haft en positiv trend. Sedan 2013 har antalet nystartade företag ökat varje år. Under 2017 minskade dock även det totala antalet nystartade företag med en procent jämfört med föregående år.

– Trenden med att Sverige får färre livskraftiga företag måste brytas. Bättre förutsättningar för att starta, driva och utveckla företag måste därför bli en prioriterad fråga i den kommande valrörelsen. Det är viktigt för både företagarna själva och Sverige som helhet, säger Boo Gunnarson.

En tidigare Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Vismavisar att sju av tio svenskar, 69 procent, anser att regeringen borde göra mer för att svenskar ska starta och driva företag. Totalt svarar bara var sjunde tillfrågad, 15 procent, att de inte håller med om att regeringen borde göra mer i frågan.

Fakta: Privata aktiebolag

  • Bolaget är en juridisk person och delägarna har inget personligt ekonomiskt ansvar.
  • Vid starten krävs ett privat aktiekapital på 50 000 kronor.
  • Styrs av en styrelse och i vissa fall av en verkställande direktör (vd). Vd tillsätts av styrelsen. Aktieägarna tillsätter styrelsen och drar upp riktlinjerna för verksamheten på bolagsstämman.
  • Majoriteten av de privata aktiebolagen är enmansbolag.
  • Små aktiebolag kan välja att ha en revisor men alla måste revidera sina räkenskaper en gång per år.

Grafik: Så har andelen aktiebolag bland nystartade företag förändrats mellan 2010 och 2017.

För mer information, kontakta gärna
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 700 anställda och omsatte 9 300 miljoner norska kronor 2017.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73