Gå direkt till innehåll
 Tre av tio småföretagare tror inte att de blir mer digitala

Pressmeddelande -

Tre av tio småföretagare tror inte att de blir mer digitala

28 procent av småföretagarna i Sverige uppger att deras bolag troligen inte kommer att bli mer digitalt inom någon administrativ del det närmsta året. Det visar Vismas Affärsbarometer, som bygger på en undersökning bland 815 små och medelstora företag i hela landet.

– Att så många små företag inte planerar att ta några steg alls i digital riktning den närmsta tiden är både överraskande och oroande. De riskerar att gå miste om de effektivitets- och kostnadsfördelar som digitala verktyg kan innebära för alla typer av bolag, säger Henrik Salwén, vd på Visma Advantage.

28 procent av landets småföretagare tror inte att de kommer bli mer digitala under kommande 12 månader. Varken när det gäller offerter, fakturor, inköp eller något annat område inom företagets administration. Av alla branscher sticker kultur- och fritidssektorn ut med hela 58 procent som inte satsar digitalt. Bland de som trots allt tror att de kommer att digitalisera mer av sin administration rankas digitala fakturor och inköp online som troligaste områden.

Regionalt sett toppar Västmanland och Jönköpings län listan över de med lägst tro på den egna digitala utvecklingen, med 39 procent vardera, följt av Dalarna med 33 procent. Störst tilltro till den egna digitaliseringen har företagarna i Södermanland, där endast 10 procent tror att de inte kommer bli mer digitala.

Var tredje småföretagare handlar helst över telefon
Kanske ännu mer överraskande än den relativt låga tron på en ökad digitalisering är att hela 31 procent av Sveriges småföretagare uppger att de primärt gör sina inköp till företaget via telefon. 

– Att så många fortfarande handlar över telefon innebär att det finns en stor potential för småföretagarna att spara tid och pengar. Ett digitalt inköpssystem kan exempelvis göra det betydligt lättare att hitta rätt leverantör till rätt pris. Med dagens molntjänster kommer man igång direkt, oftast till en liten års- eller månadskostnad. Det krävs varken stora investeringar eller omfattande utbildning, säger Henrik Salwén.

Områden småföretagare tror att de kommer bli mer digitala inom:
(flera svarsalternativ möjliga)
1. Digitala fakturor (43 %)
2. Inte inom något område (28 %)
3. Inköp online (24 %)
4. Offerter (13 %)
5. Prisjämförelser på nätet (10 %)

Branscher med flest företagare som inte tror att de kommer bli mer digitala:
1. Kultur/Nöje/Fritid (58 %)
2. Skola/Utbildning (45 %)
3. Affärs- och organisationsutveckling (38 %)

Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät som besvarats av 815 små och medelstora svenska företag mellan den 1 och 20 april 2017. Enkäten skickades till 14 475 småföretagare över hela landet. Undersökningen har genomförts sedan 2011 och är en indikator på framtidstron bland små och medelstora företag. Detta är trettonde gången barometern tas fram.
Läs mer: visma.se/affarsbarometern

För mer information kontakta
Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, 070-816 66 11, henrik.salwen@visma.com
Om du vill komma i kontakt med deltagare i undersökningen för intervjuer på lokal eller regional nivå, kontakta Per Asplund, Visma Advantage, 010-141 29 18, per.asplund@visma.com

Om Visma Advantage
Visma Advantage är en del av Visma-koncernen och samförhandlar inköpsavtal för cirka 15 000 företag. Den samlade köpkraften gör det möjligt att förhandla fram ett starkt erbjudande hos en stor mängd olika företag. De företag som är kunder hos Visma Advantage erbjuds inköpsavtal inom ett 60-tal områden, bland annat inom resor, hotell och kontorsmaterial.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 600 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Henrik Salwén

Henrik Salwén

VD Visma Advantage AB 010-141 29 02