Gå direkt till innehåll
Team Jumbo-Vismas nya satsning – startar damlag

Pressmeddelande -

Team Jumbo-Vismas nya satsning – startar damlag

Visma tar samarbetet med det nederländska cylkingslaget Team Jumbo-Visma till nästa nivå och startar ett damlag som även det kommer att tävla under samma namn. Målet är att nå världstoppen.

Att få fler i Europa att få upp ögonen för professionell cykling var en viktig målsättning när Visma som första bolag i Norden gick in som titelsponsor i det nederländska cyklingslaget Team Jumbo-Visma 2019. Förhoppningen med den senaste satsningen, ett damlag med siktet inställt på världstoppen, är att ännu fler ska upptäcka sporten.

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Team Jumbo-Visma. Tack vare det har vi kunnat exponera varumärket Visma på den europeiska marknaden och när vi nu tar det till nästa nivå kommer vi att kunna göra ännu större avtryck. Vi kan också visa att vi står upp för jämställdhet, inte bara inom cykelsporten, utan i samhället i stort – genom att ge kvinnliga cyklister samma förutsättningar som manliga och inspirera kvinnor till att bli bäst på det de gör, säger Merete Hverven, CEO för Vismakoncernen.

Under uppstarten 2021 har Team Jumbo-Vismas damlag en så kallad Continental License eftersom UCI:s regelverk inte tillåter att ett nytt lag deltar i Womens World Tour (den högsta proffsnivån) direkt. Målet för laget är att bli bäst i världen och cyklisterna har samma uppbackning av Team Jumbo-Visma-organisationen som sina manliga kollegor. Inte minst kommer de kvinnliga cyklisterna att kunna dra nytta av de lärdomar som gjorts med det manliga teamet, om träning, kost och utrustning. Kunskap som kommer att delas och vidareutvecklas för att nå målet att bli bäst i världen.

Team Jumbo-Vismas damlag kommer att ledas av Esra Tromp och bestå av 12 cyklister, både cyklister med stor erfarenhet av att tävla i världstoppen och mindre erfarna talanger på väg upp inom sporten. Lagledaren heter Marianne Vos som kommer från Nederländerna (NL) och är tiofaldig världsmästare samt OS-guldmedaljör både 2008 och 2012. Övriga cyklister i Team Jumbo-Visma är: Jip van den Bos (NL), Riejanne Markus (NL), Anouska Koster (NL), Nancy van der Burg (NL), Romy Kasper (Tyskland), Aafke Soet (NL), Teuntje Beekhuis (NL), Julie van de Velde (Belgien), Pernille Mathiesen (Danmark), Karlijn Swinkels (NL) och Anna Henderson (Storbritannien).

Laget har byggts utifrån aspekter som fysiska förutsättningar, personlighet, ambition och drivkraft. Cyklisternas varierande styrkor i olika typer av lopp och utvecklingspotential har också styrt sammansättningen av laget.

– Det är fantastiskt att få vara med och bidra till damcyklingen, både nationellt och internationellt, med att starta upp ett eget damlag. Med det här lovande laget blir Team Visma-Jumbo komplett och vi kan ta tillvara all talang som finns och bygga ett lag som kan ta sig till den absoluta toppen inom cyklingen. En annan sak som är helt fantastisk är vår egen akademi, där vi kan erbjuda flickor inom cykling mer långsiktig utveckling, säger Richard Plugge, Managing Director, Team Jumbo-Visma.

– Det har varit hur kul som helst att följa de manliga cyklisternas välförtjänta vinster de senaste två åren och vi ser mycket fram emot att göra detsamma med damlaget. Vi önskar dem all lycka i världen inför 2021 och framåt, säger Merete Hverven.

For mer information, kontakta gärna:
Merete Hverven, CEO of Visma, +47 48 02 14 15
Johanna Stier, pressansvarig för Visma i Sverige, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com


---------------------
Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 11 000 anställda, 1 000 000 kundavtal och en omsättning på 1 526 miljoner euro under 2019 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88