Gå direkt till innehåll
Svenskarnas skulder fortsatt stora

Pressmeddelande -

Svenskarnas skulder fortsatt stora

För tredje året i rad ökar svenskarnas skulder till Kronofogden. Under 2014 hade drygt 340 000 privatpersoner en sammanlagd skuld till Kronofogden på nära 62,5 miljarder kronor. En positiv trend är att antalet skuldsatta personer är färre än 2013. Det visar statistik som Visma sammanställt från Kronofogden.

– Januari är en bra månad att ta tag i sin ekonomi och se över sina utgifter och inkomster. Många har dragit på sig extra kostnader under storhelgerna och det är viktigt att betala av skulderna så de inte blir första steget till svår skuldsättning, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på Visma Collectors.

Färre delar på ökad skuldbörda
Vid årsskiftet uppgick svenska privatpersoners samlade skulder hos Kronofogden till nästan 62,5 miljarder kronor. Det är en ökning med en halv procent jämfört med året innan.

Antalet skuldsatta personer var vid samma tid 343 534, vilket är en minskning med 7 796 personer. Ungefär 100 000 av de skuldsatta har varit registrerade i Kronofogdens register i över 20 år.

– Varje år är en ny möjlighet att vända trenden i statistiken. Det positiva i år är att det är färre personer som är skuldsatta, men däremot har inte skuldbördan minskat. Därför bör man fortsätta arbeta förebyggande genom att sprida kunskap och information och våga prata om privatekonomi, säger Maria Blomqvist.

Skillnader mellan länen
Enligt Vismas länsjämförelse finns andelen mest skuldsatta i Sörmland och Gävleborgs län, där skulderna har ökat med 6,9 respektive 5,4 procent. De län som har lägst andel skuldsatta är Västerbotten och Halland.

Nio län har haft en nedåtgående trend, vilket innebär att den totala skuldbördan i de länen har minskat. I tolv av länen har skuldbördan däremot ökat och mest har den ökat i Jämtlands län.

Att vända trenden
De samlade skulderna är högst i Stockholms län och lägst på Gotland. Antalet skuldsatta har minskat i samtliga län och den största minskningen har Dalarna, Blekinge och Uppsala län haft.

– När man får ett inkassokrav i brevlådan kan man se det som en varningssignal. Skulden har i det skedet inte gått vidare till Kronofogden och det finns ofta olika möjligheter att betala den så man undviker att den går vidare till betalningsföreläggande, säger Maria Blomqvist.

Fem tips till privatpersoner för att undvika överskuldsättning

1. Gör en månadsbudget

2. Spara kvitton och följ upp budgeten veckovis

3. Betala alla krediter och avsluta kreditkort

4. Starta ett sparkonto

5. Undvik att hamna hos Kronofogden, försök hellre få till stånd en avbetalningsplan

Dokumentbilaga: Svenskarnas skulder i siffror med länsfördelning och rangordning.

Fakta om skulder: Svår skuldsättning innebär enligt Kronofogden att man inte kommer att ha möjlighet att betala sina skulder inom en överskådlig framtid. Visma har bearbetat Kronofogdens statistik om skuldsatta privatpersoner uppdelat på län för åren 2013 och 2014. I statistiken ingår inte dödsbon, gäldenärer med okänd adress eller skyddad identitet. Totalt svarar dessa för ytterligare 8,2 miljarder kronor i skulder till Kronofogden. Svenskarnas samlade skuld på nära 62,5 miljarder kan i storlek jämföras med statens kostnader på 61,9 miljarder kronor för hälso- och sjukvård samt social omsorg i årets budget. 


För mer information, kontakta
Maria Blomqvist, skuldrådgivare på Visma Collectors, 070-654 47 56
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 070-839 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 100 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88

Relaterat innehåll