Gå direkt till innehåll
Svenskarnas skuldberg ökar trots färre skuldsatta

Pressmeddelande -

Svenskarnas skuldberg ökar trots färre skuldsatta

Svenskarnas samlade skuld till Kronofogden hade vid årsskiftet ökat med nio procent jämfört med år 2016, till 79 miljarder kronor. Bakom skulden står nästan 418 000 privatpersoner, en minskning med en procent. Det visar en sammanställning som Visma gjort av färsk statistik från Kronofogden.

– Samtidigt som det är glädjande att färre personer hamnar i skuld så är det oroande att skuldberget ökar totalt sett. Det betyder att fler riskerar djup skuldsättning, något som kan vara betydligt svårare att ta sig ur. Lättvindiga krediter och snabblån är fortsatt stora anledningar till att skulderna ökar, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors.

Ökat skuldberg trots färre skuldsatta
Allt färre personer skuldsätter sig i Sverige samtidigt som den totala skulden till Kronofogden ökar. Svenskarnas samlade skuld till Kronofogden 2017 var nästan 79 miljarder kronor. Det innebär en ökning på över 6 miljarder kronor, motsvarande nästan nio procent mer jämfört med förra året. Bakom skulderna står nästan 418 000 privatpersoner, vilket är en minskning med 5 500 personer jämfört med året innan.

Antalet skuldsatta personer har minskat i alla län. Förändringen är som störst i Södermanland, Blekinge och Jönköpings län med minus 4 procent. De samlade skulderna för 2017 ökade i 17 av 21 län och den största procentuella ökningen skedde i Dalarnas län med 22 procent. I Kalmar län, Kronoberg, Örebro län och Östergötland minskade skulderna.

– Det finns goda möjligheter att förebygga svår skuldsättning. Ett sätt kan vara för kreditgivare att skärpa sina regler. Vi som jobbar med inkasso försöker också att ha en dialog med den skuldsatte, och exempelvis hjälpa till med en individuell avbetalningsplan för att undvika att hamna hos Kronofogden, säger Elinor Sjögren.

Fem tips: Så undviker du skuldsättning
- Betala dina krav direkt eller kontakta avsändaren och föreslå en avbetalningsplan
- Betala dina krediter och avsluta dina kreditkort
- Gör en månadsbudget och följ upp den veckovis
- Börja spara och ha ett mål
- Planera och sätt en budget för dina inköp inför storhelger

Tabeller:
- Antal skuldsatta hos Kronofogden 2015–2017, per län
- Antal skuldsatta hos Kronofogden 2015–2017, per kommun

För mer information, kontakta
Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors, 073-052 85 33, elinor.sjogren@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 600 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73