Gå direkt till innehåll
Svenskarna skyldiga 62 miljarder hos Kronofogden

Pressmeddelande -

Svenskarna skyldiga 62 miljarder hos Kronofogden

Svenskarnas samlade skuld till Kronofogden var mer än 62 miljarder kronor vid ingången till 2014. Bakom skulden står drygt 350 000 privatpersoner. Det visar en sammanställning som ekonomiföretaget Visma gjort av färsk statistik från Kronofogden.

– Det finns en hets kring jul och nyår som gör många ekonomiskt fartblinda. Detta i kombination med lättvindiga krediter i olika former kan få förödande konsekvenser för den med svag privatekonomi. Storhelgernas inköp blir för många första steget mot svår skuldsättning, säger Michael Marchal, vd för inkassobolaget Visma Collectors.

350 000 skuldsatta
Svenskarnas samlade skuld till Kronofogden var 62,1 miljarder kronor vid det senaste årsskiftet. Det innebär en ökning med nästan 2,7 miljarder kronor motsvarande 4,5 procent jämfört med året innan. Bakom skulderna står 351 330 privatpersoner, en ökning med 5 572 personer jämfört med året innan.

Enligt Vismas länsjämförelse över privatpersoners skulder till Kronofogden finns andelen mest skuldsatta i Gävleborgs och Södermanlands län. Lägst andel skuldsatta finns i Västerbotten.

De samlade skulderna är högst i Stockholms län och lägst på Gotland. Jämfört med 2012 ökade antalet skuldsatta personer mest i Kronobergs län under 2013, medan de minskade mest i Västmanland.

Varje skuld är speciell
– Det finns stora möjligheter att förebygga svår skuldsättning. En del är att de företag som lånar ut eller beviljar krediter blir mer noggranna. Vi som arbetar med inkasso kan bidra genom att jobba mer förebyggande, individfokuserat och med inställningen att hjälpa, inte stjälpa. Varje skuld bär på sin egen historia som kan handla om slarv, okunskap och ibland en tragedi, säger Michael Marchal.

Fem tips till privatpersoner för att undvika överskuldsättning
1.  Gör en budget för varje månad
2.  För kassabok för att se vad du lägger pengarna på
3.  Starta ett sparkonto och avsluta kreditkort
4.  Ta inte nya lån för att betala av befintliga krediter
5.  Undvik att hamna hos Kronofogden, sök hellre tillfälligt uppskov eller försök få till stånd en betalningsplan.

Fakta om skulder:
Svår skuldsättning innebär enligt Kronofogden att man inte kommer att ha möjlighet att betala sina skulder inom en överskådlig framtid. Visma har bearbetat Kronofogdens statistik om skuldsatta privatpersoner uppdelat på län för åren 2012 och 2013. I statistiken ingår exempelvis inte dödsbon eller gäldenärer med okänd adress eller skyddad identitet. Totalt svarar dessa för ytterligare 8,1 miljarder kronor i skulder till Kronofogden. Svenskarnas samlade skuld på drygt 62 miljarder kan i storlek jämföras med statens kostnader för hälso- och sjukvård samt social omsorg 2014.

Bilagor:
Statistik och grafik över skuldläget med antal skuldsatta och skuld per invånare och län.

För mer information, kontakta
Michael Marchal, vd för Visma Collectors, 0733-74 56 87
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88