Gå direkt till innehåll
Svenskarna efterfrågar e-tjänster för boende och sjukvård

Pressmeddelande -

Svenskarna efterfrågar e-tjänster för boende och sjukvård

Varannan svensk vill ha en digital tjänst för att kunna se lediga lägenheter, tomter och fastigheter i sin kommun. Det visar en undersökning från Visma genomförd av Sifo, om e-tjänster. Lika många vill ha en e-tjänst med en komplett digital sjukvårdsjournal.

– Boende och hälsa är två viktiga områden för de flesta medborgare. Många vill också kunna sköta ärenden i just de frågorna enkelt, smidigt och digitalt när man själv önskar. Medborgarna förväntar sig att kommuner och myndigheter följer med i utvecklingen och tillhandahåller moderna digitala tjänster, säger Erika Berggren, expert på e-tjänster på Visma Consulting.

Nära hälften, 49 procent, anser att en e-tjänst för lediga fastigheter borde finnas. Fyra av tio anser även att det borde finnas en e-tjänst som hanterar ärenden relaterade till ens boende, såsom sophämtning, bygglov och blomlådor.

Många anser att ärenden kring den personliga sjukvården borde bli mer digitala. 48 procent tycker att en e-tjänst som ger en komplett digital sjukvårdsjournal är viktig. 43 procent skulle även vilja kunna boka och hålla koll på vaccinationer via en e-tjänst.

– Många kommuner har idag redan någon form av grundläggande digital tjänst inom områdena boende och hälsa. Men det finns mycket kvar att bygga vidare på och utveckla. Med en bred e-tjänsteplattform i botten är det enkelt att successivt bygga på utbudet av e-tjänster. Ökad tillgänglighet tillsammans med effektivare handläggning av ärenden är den stora vinsten, säger Erika Berggren.

Om undersökningen
Den statistiska undersökningen genomfördes på uppdrag av Visma i samarbete med Kantar Sifo under oktober 2016 med 1 731 respondenter i åldrarna 18-79 år.

För mer information kontakta
Erika Berggren, expert på e-tjänster på Visma Consulting, 070-588 66 24, erika.berggren@visma.com

Statistik: Topplista - Sveriges tio mest efterfrågade e-tjänster
Vilken/vilka av följande e-tjänster tycker du att din kommun, myndighet eller arbetsgivare borde tillhandahålla?
Nedan listas de tio e-tjänster som rankades högst.

  1. Se lediga lägenheter, tomter och fastigheter 49 %
  2. Komplett digital sjukvårdsjournal 48 %
  3. Boka och se vaccinationer 43 %
  4. Hantera sitt boende 41 %
  5. Lämna och följa upp medborgarförslag 40 %
  6. Rösta digitalt i riksdagsval och kommunalval 40 %
  7. Hantera arbetsrelaterade frågor, t.ex. sjukanmälan, ledighet, friskvård 36 %
  8. Digital brevlåda för post från myndigheter 34 %
  9. Administrera egen eller anhörigs äldreomsorg 33 %
  10. E-tjänst för yrkeslivet - betyg, referenser etc. 29 %

Relaterade länkar

Ämnen


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 500 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.

Presskontakt

Richard Börjesson

Richard Börjesson

VD Visma Consulting AB 070-5989200

Relaterat material