Gå direkt till innehåll
Svenskar riskerar att öka sina skulder i sommar

Pressmeddelande -

Svenskar riskerar att öka sina skulder i sommar

Sommar och semester innebär ofta högre utgifter än vanligt. Vid årsskiftet uppgick svenska folkets totala skulder hos Kronofogden till 79 miljarder kronor. Bakom skulden står nästan 418 000 privatpersoner. Det visar en sammanställning som Visma gjort av statistik från Kronofogden.

– Sommaren är en sådan tidpunkt som sticker ut i statistiken när många drar på sig höga kostnader för semestrar och andra nöjen de egentligen inte har råd med. Det betyder att fler riskerar djup skuldsättning, något som kan vara betydligt svårare att ta sig ur. Det är därför viktigt att inte överskatta sin ekonomiska förmåga, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors.

Ökat skuldberg trots färre skuldsatta
Allt färre personer skuldsätter sig i Sverige samtidigt som den totala skulden till Kronofogden ökar. Svenskarnas samlade skuld till Kronofogden var nästan 79 miljarder kronor vid årsskiftet. Det motsvarar en ökning på över 6 miljarder kronor, motsvarande nästan 9 procent, jämfört med förra året. Bakom skulderna står nästan 418 000 privatpersoner, vilket är en minskning med 5 500 personer jämfört med året före.

– Samtidigt som det är glädjande att färre personer hamnar i skuld så är det oroande att skuldberget ökar totalt sett. Det bästa sättet att få och behålla kontroll över sin ekonomi är att göra en budget och sedan följa den. Försök att inte falla för frestelsen att konsumera mer än budgeten tillåter. Att få pengarna att räcka till det viktigaste, som boende och mat, och inte dra på sig onödiga skulder, säger Elinor Sjögren.

Fem tips för att få pengarna att räcka till i sommar:

1. Budget: Gör en hushållsbudget, var noga med att följa den och håll den uppdaterad.
2. Planering: Lista de semesternöjen som du skulle vilja ha råd med och vad de kostar. Finns det något i din hushållsbudget som du kan skära ner på för att ha råd?
3. Låna inte i onödan: Undvik att ta snabblån och krediter för utgifter som du egentligen inte har råd med.
4. Kostnadsfria aktiviteter: Många sommaraktiviteter är gratis eller kostar väldigt lite. En picknick vid en nära strand eller skog behöver inte bli särskilt kostsam.
5. Kommunala aktiviteter: Många kommuner erbjuder och anordnar kostnadsfria sommaraktiviteter. Ta reda på programmet för din kommun.

Bilagor:

Antal skuldsatta hos Kronofogden 2015–2017 per kommun
Antal skuldsatta hos Kronofogden 2015–2017 per län

För mer information kontakta:
Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors, 073-052 85 33, elinor.sjogren@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 700 anställda och omsatte 9 300 miljoner norska kronor 2017.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73