Följ Visma

Svag förbättring av nyföretagandet - siffror län för län

Pressmeddelande   •   Sep 02, 2009 10:10 CEST

Nyföretagandet i landet håller sig kvar på en blygsam nivå, men en viss förbättring kan vara i sikte. Det visar en färsk sammanställning från Vismas nyhetstjänst Visma Infoline.

Under augusti månad minskade visserligen nyregistreringarna hos Bolagsverket med 14,3 procent jämfört med samma månad i fjol. Men det är betydligt bättre än juli månads minskning på 25 procent.

Sedan årsskiftet har nyföretagandet gått ner 17,2 procent jämfört med samma period i fjol. Förra året registrerades drygt 41.000 företag från januari till och med augusti, i år har det bara tillkommit 34.000 nya företag.

Under augusti månad registrerades 3.715 nya företag i de fyra vanligaste företagsformerna enskild firma, aktie-, handels- och kommanditbolag mot 4.333 samma månad i fjol.

Två län ökar och arton minskar
Bara två län uppvisar ökningar i antalet nya företag. Det är Gävleborgs län, som ökar med 7,4 procent, och Skåne med 1,3 procent. Värmland prickade exakt förra årets augustinotering.

I övrigt är det minskningar över hela landet. De största nedgångarna noteras i Dalarna med ett minus på 48,6 procent och Västerbotten som minskar med 47,6 procent.

Om man räknar in antalet avregistrerade företag gav augusti månad ett nettotillskott på 1.669 företag, eftersom 2.046 företag av olika skäl togs bort från Bolagsverkets register.

Hittills i år har drygt 51.500 företag avregistrerats jämfört med drygt 50.000 motsvarande period förra året. Både förra året och i år överskrider så här långt antalet avslutade företag tillskottet av nya.

Nyföretagandet län för län finns i den bifogade pdf-filen.

Visma Spcs är landets största leverantör av ekonomilösningar för mindre företag med en marknadsandel på cirka 50 procent. Visma Infoline är en nyhetstjänst i programmen med en daglig besöksfrekvens på cirka 90.000 personer.

För mer information kontakta:
Lars Fredell, informationschef Visma Spcs AB, 0470-70 60 50, lars.fredell@visma.se

Bifogade filer

PDF-dokument