Gå direkt till innehåll
Storstäderna driver starkt nyföretagande

Pressmeddelande -

Storstäderna driver starkt nyföretagande

Stockholm och Göteborg driver utvecklingen mot allt fler nya företag i landet. De båda storstäderna hade större ökningar än landet i övrigt under september månad. Det visar statistik som ekonomiföretaget Visma sammanställt från Bolagsverket.

− När nyföretagandet ökar i storstadsområdena är det en signal om att utvecklingen sprider sig till övriga landsdelar. Det ser vi också genom att fler än hälften av länen nu har en positiv tillväxt av nya företag sedan årsskiftet, säger Lars Fredell, pressansvarig hos Visma.

Året står på plus
Under årets tre första kvartal har registreringen av nya företag i landet ökat med 1,8 procent – från 44 811 förra året till 45 634 motsvarande period i år. Den största ökningen svarar Norrbotten för med ett plus på 12,1 procent.

I september registrerades 5 437 nya företag i Sverige. Det ska jämföras med 4 721 motsvarande månad förra året, en ökning med 15,2 procent. Under september ökade registreringarna i 17 av landets 21 län.

Månadens toppnotering finns i Halland med en ökning på 52,2 procent, men även Jämtland, Kronoberg, Värmland och Norrbotten hade starka månader.

Storstäderna får vart tredje företag
Stockholms kommun, som är den verkliga motorn i nyföretagandet, fick 1 152 nya företag i september, vilket var en ökning med 21 procent. Sedan årsskiftet har registreringarna av nya företag i huvudstaden ökat med 3,3 procent, från 9 049 i fjol till 9 349 i år.

Göteborg har den starkaste ökningen av storstäderna under de tre första kvartalen med ett plus på 6,6 procent. I september tillkom 422 nya företag, vilket gav ett plus på 15,3 procent.

Den tredje storstaden, Malmö, hade en ökning på 13,2 procent i september, men sackar efter något med ett minus på 3,3 procent sedan årsskiftet. Tillsammans svarar de tre storstäderna för vart tredje nytt företag i landet – 14 532 av totalt 45 634 hittills i år.

Om nyregistreringarna
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Bilaga: Länsvis statistik för september och årets första nio månader.

Läs ocksåStora städer ger drag i Framväxtligan

För mer information, kontakta
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73