Gå direkt till innehåll
Storstäderna driver på nyföretagandet

Pressmeddelande -

Storstäderna driver på nyföretagandet

Registreringen av nya företag i Sverige minskade med en knapp procent i oktober jämfört med motsvarande månad i fjol. Landets tre storstäder, som svarar för en tredjedel av nyföretagandet, har en något bättre utveckling. Det visar siffror som Visma sammanställt från Bolagsverket.

I oktober i år registrerades 5 314 nya företag jämfört med 5 346 motsvarande månad 2012. Sedan årsskiftet ligger nyföretagandet på 50 125 registreringar mot 52 011 under perioden januari-oktober i fjol.

Det ska även jämföras med att ungefär ett tusen färre företag avregistrerats hittills i år. 27 788 företag har av olika skäl försvunnit i år jämfört med 28 756 under motsvarande period förra året.

Ökningar i flera län
Kronobergs län och Gotland utmärker sig som enda länen med ökningar under de tio första månaderna i år. Den största minskningen av nyregistreringar sedan årsskiftet svarar Norrbotten för. 

Under oktober ökade nyregistreringarna i åtta län. Av de tre storstadskommunerna noterades ökningar både i Malmö och i Göteborg. Sedan början av året är tillbakagången mindre i storstäderna än i landet i övrigt, minus 1,0 procent mot minus 3,6 procent i hela riket.

Fyra företagsformer räknas
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik. De tre storstäderna svarar för 32 procent, 15 807 företag, av nyregistreringarna i år.

Bilaga: Länsvis statistik över nyföretagandet i oktober och under året.

För mer information, kontakta
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88