Gå direkt till innehåll
Storstäderna dominerar företagandet i Sverige

Pressmeddelande -

Storstäderna dominerar företagandet i Sverige

Landets tre storstäder ökar sin dominans över företagandet i landet. Tillsammans svarar de för drygt tre av tio nya företag. Det visar en kartläggning från ekonomiföretaget Visma inför Nyföretagarveckan som startar i dag.

– Medan det bara går 10 invånare på en företagare i Stockholms län går det nästan dubbelt så många på varje företagare i flera andra län. Det säger en hel del om storstadens möjligheter, men också en del om potentialen för entreprenörskap i resten av landet, säger Rolf Dahlberg, vd på Visma Spcs, som gjort kartläggningen.

– Jag håller det heller inte för otroligt att storstäderna erbjuder en annan form av ”trygghet” för den som startar eget, eftersom utbudet av jobb och marknaderna för företagen är större.

Stockholm är motorn
Stockholm – med 10 procent av landets befolkning – är den enskilt starkaste motorn i nyföretagandet. Huvudstaden har 18 procent av landets aktiva företagare och står hittills i år för drygt 20 procent av de nyregistrerade företagen. Även Göteborg och Malmö bidrar i betydande grad till nyföretagandet.

När det gäller verksamma företag är det bara två län – Halland och Jämtland – som i någon mån kan mäta sig med Stockholms län när antalet företag ställs i relation till befolkningens storlek. Stockholms stad svarar på egen hand för huvuddelen av försprånget (se tabellen på nästa sida). 

Nya företag ger nya jobb
– Det här visar hur viktigt det är att många goda krafter verkar för ett ökat nyföretagande i hela landet. De nya företagen behövs för att skapa de nya jobben, säger Rolf Dahlberg

Av Sveriges samtliga företag har 98 procent färre än 20 anställda och sysselsätter 1,8 miljoner människor. Enligt Ekonomifakta har nya företag i Sverige den högsta överlevnadsgraden i en jämförelse bland drygt 20 europeiska länder.

Bilagor: Tabeller och grafik.

Nyföretagarveckan arrangeras av NyföretagarCentrum Sverige och är landets största årliga nyföretagarkampanj. Fokus i år ligger på en bussturné med start i Göteborg den 22 april och avslutning i Uppsala den 25 april. NyföretagarCentrum finns i 200 av landets 290 kommuner. Verksamheten går ut på att ge gratis rådgivning till blivande företagare och finansieras huvudsakligen av stöd från myndigheter, organisationer och näringsliv. Visma är sedan många år en av NyföretagarCentrums nationella partners. Läs mer om nyföretagarveckan här: http://egetforetag.se/nyföretagarveckan-v17

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, 0470-70 60 39
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll