Gå direkt till innehåll
Stora skillnader i partiernas syn på småföretagarna

Pressmeddelande -

Stora skillnader i partiernas syn på småföretagarna

En ny valundersökning visar att det är stora skillnader i hur partierna värderar frågor som rör småföretagare. Moderaterna ser arbetsgivaravgifter som den viktigaste frågan, medan Socialdemokraterna prioriterar sjuklönereglerna. Valenkäten genomfördes på uppdrag av ekonomiföretaget Visma.

I undersökningen fick partiernas valbara kandidater från hela landet rangordna de sex mest diskuterade företagarfrågorna. Sett till samtliga tillfrågades svar fick sjuklönereglerna högsta prioritet, med enklare regelsystem på andra plats.

− Landets politiker och småföretagare är i stort överens om att kostnader för sjukfrånvaro och krångliga regler är de främsta hindren för tillväxt och fler arbetstillfällen. Nu är det dags att det sker en förändring som gynnar småföretagarna och därmed Sveriges ekonomi, säger Rolf Dahlberg, vd för programföretaget Visma Spcs.

Oenighet mellan partierna
I den här undersökningen – liksom i Vismas tidigare enkät till småföretagare – rankar riksdagskandidaterna från Centerpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sjuklönereglerna högst. Arbetsgivaravgifterna ligger i topp hos Moderaterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Kandidaterna för tre av allianspartierna – Moderaterna, Folkpartiet och Centern – är eniga om 3:12-reglerna är den minst viktiga frågan. Reglerna infördes på 1990-talet för att begränsa möjligheterna för företagare att byta högre beskattade löneinkomster mot lägre beskattade kapitalinkomster.

Beskattning av risk- och investeringskapital är den minst viktiga frågan för kristdemokratiska riksdagskandidater, medan lagen om anställningsskydd är mest försumbar för vänsterpartister och miljöpartister. Socialdemokraterna är ensamma om att sätta arbetsgivaravgifterna på sista plats.

Om undersökningen
Valenkäten genomfördes på Vismas uppdrag av pr-byrån Westander som en elektronisk enkät till alla toppkandidater i riksdagspartierna, totalt 510 personer. Antalet kompletta svar var högst från Centerpartiets riksdagskandidater (90 procent) och lägst från Socialdemokraternas (33 procent). Resultatet jämförs med en enkätundersökning i Vismas och Fria Företagares regi till 6 000 småföretagare hösten 2013.

Bilaga: Vismas valundersökning 2014 med svaren från samtliga deltagande riksdagskandidater.

För mer information, kontakta
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, 0470-70 60 39

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73