Gå direkt till innehåll
Stor okunskap om hjärtstartare bland företagare

Pressmeddelande -

Stor okunskap om hjärtstartare bland företagare

Bara en av tre företagare känner till var närmaste hjärtstartare finns och så få som var sjätte har en egen hjärtstartare. Det visar en temperaturmätning som Hjärt-Lungfonden har genomfört bland små och medelstora företag i samarbete med ekonomiföretaget Visma.

– Betydligt fler dör av hjärtstopp än i bränder. Ändå är brandsläckare obligatoriskt på arbetsplatsen, medan hjärtstartare inte är det. Om fler företag hade hjärtstartare skulle fler liv kunna räddas, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Okunskap och pengar påverkar
Små och medelstora företag utgör 99,9 procent av alla företag i Sverige. Tillsammans sysselsätter de en mycket stor del av Sveriges arbetskraft. Trots det har bara var sjätte företag, 17 procent, en hjärtstartare på arbetsplatsen. Två av tre företagare, 63 procent, vet inte ens var den närmaste hjärtstartaren finns.

Av de företag som saknade hjärtstartare var det endast 16 procent som hade övervägt att införskaffa en. Det viktigaste hindret som företagen uppgav för att skaffa en hjärtstartare var brist på kunskap, 44 procent. På andra plats kom att de är för dyra, 32 procent.

− Undersökningen visar att var tionde företagare som har en hjärtstartare har använt den. Vi vill göra fler medvetna om hur viktigt det är med snabba åtgärder när en människa drabbas av hjärtstopp och få fler företagare att investera i en hjärtstartare och utbildning i hjärt-lungräddning, säger Staffan Josephson.

Stora skillnader i olika branscher
Vanligast är hjärtstartare i branschen kultur, nöje och fritid, där 60 procent av företagen uppger att de har utrustning. I ideella föreningar är förekomsten 40 procent, i utbildningsföretag 38 procent samt i vård och omsorg 33 procent. Sämst är det i redovisningsbranschen, där bara 2 procent uppger att de har hjärtstartare.

– En hjärtstartare är en kostnadseffektiv livförsäkring och en självklarhet för oss på Visma. För att få ner kostnaderna kan flera småföretagare, exempelvis ett industriområde eller ett kontorshotell, gå samman om utrustning och utbildning i hjärt-lungräddning, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Om temperaturmätningen
Temperaturmätningen är en del av Hjärt-Lungfondens kampanj Hjärtsäkra Sverige och genomfördes via e-post till 7 500 små och medelstora företag i maj−juni 2013. De cirka 500 företagen som deltog i mätningen representerar alla förekommande branscher, varav de största utgörs av verkstad och industri (17 procent), redovisning och revision (13 procent), bygg (10 procent), handel (7 procent), ideella föreningar (6 procent) samt IT och telekom (5 procent). Resultatet bifogas som PDF-dokument.

Om Hjärtsäkra Sverige
Hjärtsäkra Sverige är en kampanj som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med Bliwa Livförsäkring och AFA Försäkring. Målen med kampanjen, som pågår till och med 2015, är bland annat att dubblera antalet hjärtstartare i samhället, att utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning och att genomföra landsomfattande aktiviteter för att informera om plötsligt hjärtstopp.

Hjärt-Lungfondens pressbilder:
- Staffan Josephson, generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden
- Hjärtstartare med mera

För mer information, kontakta
Anna Sjödin, presskontakt, Hjärt-Lungfonden, 0708-54 42 39
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88