Gå direkt till innehåll
​Starkt kvartal för nyföretagande slutar i moll

Pressmeddelande -

​Starkt kvartal för nyföretagande slutar i moll

Under årets tre första månader startades det 11 procent fler nya företag i Sverige jämfört med samma period 2019. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Samtidigt slår nu coronakrisen hårt mot landets företag ­– i mars ökade enligt UC antalet konkurser i Sverige med 9 procent.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att så många av de företagen nu slås ut eller går på knäna kommer att påverka sysselsättningen och välfärden i Sverige under lång tid framöver. Så länge den akuta krisen pågår måste staten bära en större del av kostnaderna för att rädda både jobb och företag som är hotade, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under första kvartalet 2020 registrerades 21 225 nya företag i Sverige. Det motsvarar en ökning med 11 procent jämfört med samma period förra året, då 19 051 registreringar av nya företag gjordes.

Samtidigt slår coronakrisen hårt mot svenska företag. Under mars ökade antalet konkurser i Sverige med 9 procent jämfört med mars 2019. Vissa branscher är extra hårt drabbade: i restaurang- och hotellbranschen ökade konkurserna med 123 procent jämfört samma månad året innan. Transportsektorn ligger inte långt efter med en ökning av antalet konkurser på 105 procent.

– Det är skarpt läge för många små företag i Sverige just nu. Hälsa och liv kommer självklart först, men småföretagen är landets ryggrad och vi behöver ta oss igenom coronapandemin utan att tappa alltför många företag på vägen, säger Boo Gunnarson.

Nyföretagandet har minskat på helårsbasis sedan 2017, men vände uppåt under 2019. Då fick Sverige omkring 64 500 nya företag, en ökning med 1 procent jämfört med 2018.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Om statistiken:
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik. 

Ämnen


---------------------
Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 10 000 anställda, 1 000 000 kundavtal och en omsättning på 1 199 miljoner euro under 2018 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88