Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Stark start på året för nyföretagandet

Under januari ökade nyföretagandet i landet med 11 procent. Det visar ny statistik från Bolagsverket som program- och tjänsteföretaget Visma sammanställt.

Ökningen innebär att den positiva trenden från hösten 2009 står sig. Jämfört med januari förra året ökade registreringen av nya företag med 11 procent och jämfört med december var ökningen hela 18,8 procent.

Januari månad gav ett tillskott på 5 935 nya företag i de vanligaste bolagsformerna aktiebolag, enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag. Det ska jämföras med 5 348 samma månad förra året. Mest ökar de enskilda näringsidkarna i antal.

Hela förra året minskade nyföretagandet med 8,3 procent jämfört med året innan. Men sedan september har nyregistreringarna ökat varje månad.

Gotland toppar - Jämtland i botten
De regionala skillnaderna fortsätter dock att vara stora. De största ökningarna i januari noteras för Gotland (+46,7 procent), Halland (+32,8) och Uppsala län (+29,9). Sju län har minussiffror. Den enda stora minskningen jämfört med januari i fjol svarar Jämtland med ett minus på 28,6 procent för.

– På det hela taget är det ingen tvekan om att tusentals småföretagare håller på att starta om Sverige efter finanskrisens tomgång, säger Rolf Dahlberg vd för Visma Spcs. Att höstens positiva utveckling fortsätter in på det nya året visar att fler vill starta eget och att de kan göra det med rätt stöd och rimliga villkor.

I den bifogade pdf-versionen finns januari månads siffror län för län.

Läs även mer på Visma Spcs inspirationsplats www.nustartarviomsverige.se.

För mer information kontakta
Rolf Dahlberg, vd Visma Spcs AB, 0705-20 01 30, rolf.dahlberg@visma.se
Lars Fredell, informationschef Visma Spcs AB, 0708-39 69 25, lars.fredell@visma.se

För kommentarer till statistiken kontakta
Mats Evergren, Jobs and Society NyföretagarCentrum, 0708-14 44 04, mats.evergren@jobs-society.se

Ämnen

Kategorier


Visma ger små och stora företag, handel, offentlig verksamhet, organisationer och föreningar effektiva lösningar för ekonomisk administration och verksamhetsstyrning. Vismakoncernen har 3.500 anställda i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Holland och Rumänien. I Sverige sysselsätts 1.000 personer.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll