Följ Visma

Stark ökning för molntjänster hjälper småföretagare på semestern

Pressmeddelande   •   Jul 20, 2016 08:15 CEST

Fyra av fem småföretagare jobbar under sin sommarsemester. Sedan förra sommaren har var femte småföretagare flyttat system till molnet, vilket gör det lättare att hålla koll på verksamheten – något som upplevs som lugnande. Det framgår av en ny undersökning från ekonomiföretaget Visma.

– Tack vare dagens teknik och överflyttningen till molnet kan man som småföretagare ha grepp om verksamheten från hängmattan eller utlandssemestern. Många är aldrig helt lediga, men upplever ändå att de har balans i livet, säger Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert.

Var femte småföretagare i Vismas undersökning, 20 procent, uppger att de har mer av företagets system i molnet jämfört med för bara ett år sedan. Sju procent har gått över helt till molntjänster, alltså webbaserade system som sköts via internet.

Bara 23 procent uppger att de inte brukar jobba alls under sommarsemestern. Det innebär att nästan fyra av fem brukar arbeta i olika grad. Tre av tio, 30 procent, brukar ha flera jobbdagar under sin semester.

Lugnare med koll på företaget
En stark anledning till att så många småföretagare ser till att vara tillgängliga under sin ledighet är att det skapar en känsla av trygghet. Hela åtta av tio, 78 procent, upplever att det är lugnande att vara nåbar under sin ledighet. Inte ens var tionde tycker att det är mycket stressande.

– Friheten att kombinera jobb och ledighet är numera väldigt stor, men ställer också krav på att man sätter gränser för sig själv. Annars finns en risk att man jobbar jämt, säger Boo Gunnarson.

Bara var tionde småföretagare i landet, 11 procent, stänger av jobbmobilen och läser inte sin e-post under semestern. Resten vill ha koll på verksamheten även när de har semester. Sju av tio, 71 procent, av de svarande småföretagarna uppger att de kollar av mejlen eller mobiltelefonen minst en gång om dagen. 27 procent svarar att de gör det hela tiden.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 15 000 företag mellan den 2 och 13 juni 2016. 1 018 svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Bilagor: Resultat från undersökningen som tabell

För mer information, kontakta
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69

Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 7 400 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.