Gå direkt till innehåll
Sparsamt med långledigt hos småföretagarna till jul

Pressmeddelande -

Sparsamt med långledigt hos småföretagarna till jul

Två av tre småföretagare håller i gång sina verksamheter trots de lockande klämdagarna i samband med jul och nyår. Det visar en färsk undersökning bland drygt 2 200 småföretagare över hela landet från ekonomiföretaget Visma.

Den som har möjlighet att ta ledigt fem klämdagar får 17 dagars sammanhängande ledighet i samband med årets jul- och nyårshelger. Men bland småföretagarna är klämdagar ofta viktiga arbetsdagar.

 – Många företagare finns i branscher där de helt enkelt inte kan stänga mellan stora helger, främst inom handel men också inom många servicenäringar. Dessutom är klämdagarna precis före årsskiftet viktiga för de administrativa rutinerna i ett litet företag, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som svarat för undersökningen.

Långa arbetstider och kort semester
Att jobba när många andra är lediga är inte ovanligt i mindre företag. En undersökning från företagarförbundet Fria Företagare och Visma tidigare i år visar att åtta av tio småföretagare jobbar mer än 40 timmar i veckan.

Dessutom visade den undersökningen att var tredje småföretagare inte tar ut mer än en semestervecka på sommaren. Bara varannan tar ut tre semesterveckor eller mer, samtidigt som semesterlagen ger anställda rätt att ta ut fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna.

– Att driva eget företag ger möjligheter att själv styra över sin vardag, samtidigt som det ställs krav på att leverera och generera intäkter. För de flesta småföretagare är det en fråga om livsstil mer än om möjligheten att vara ledig när andra är det, säger Rolf Dahlberg.

Om undersökningen
I undersökningen om klämdagarna ställdes frågan ”Stänger ditt företag under den långa julledigheten i år?”. En av tre småföretagare, 32,2 procent, svarade ja, medan 44,8 svarade nej och 23 procent angav att de skulle ta någon eller några dagar extra ledigt. Undersökningen genomfördes i form av en webbenkät mellan den 10 och 12 december. Den besvarades av 2 268 företag.

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

KategorierPresskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden