Gå direkt till innehåll
Sommartider – en ökad risk för skuldsättning

Pressmeddelande -

Sommartider – en ökad risk för skuldsättning

Sommar och semester innebär ofta högre utgifter än vanligt, med resor och andra nöjen. Många lockas dessutom att låna och handla på kredit för att kunna ha råd med sommarens alla aktiviteter. Vid årsskiftet uppgick svenska folkets totala skulder hos Kronofogden till 72,4 miljarder kronor. Det visar statistik som Visma har sammanställt från Kronofogdemyndigheten.

– Kanske ser många sommaren som en tid att unna sig extra. En utmaning är att kostnaderna då snabbt kan överstiga det hushållsbudgeten egentligen tillåter. Samtidigt finns både kreditkort och snabblån som gör det enkelt att köpa nu och betala senare, något som kan bli en riktig skuldfälla, säger Elinor Sjögren, skuldrådgivare på Visma Collectors.

Även om svenskarnas skulder sjönk något under förra året, med åtta miljoner kronor, så landade det totala skuldberget hos Kronofogden på 72,4 miljarder kronor vid årsskiftet. 423 000 personer hade en obetald skuld, vilket är en minskning mot 2015 med 4 550 personer. I snitt var skulden 171 000 kronor per person.

– Det bästa sättet att få och behålla kontroll över sin ekonomi är att göra en budget och sedan följa den. Försök att inte falla för frestelsen att konsumera mer än budgeten tillåter. Att få pengarna att räcka till det viktigaste, som boende och mat, och inte dra på sig onödiga skulder känns oftast bäst på lång sikt, säger Elinor Sjögren.

Fem tips för att få pengarna att räcka till i sommar:
1. Budget: Gör en hushållsbudget, var noga med att följa den och håll den uppdaterad.
2. Planering: Lista de semesternöjen som du skulle vilja ha råd med och vad de kostar. Finns det något i din hushållsbudget som du kan skära ner på för att ha råd?
3. Låna inte i onödan: Undvik att ta snabblån och krediter för utgifter som du egentligen inte har råd med.
4. Kostnadsfria aktiviteter: Många sommaraktiviteter är gratis eller kostar väldigt lite. En picknick på en nära strand eller i en skog behöver inte bli särskilt kostsam.
5. Kommunala aktiviteter: Många kommuner erbjuder och anordnar kostnadsfria sommaraktiviteter. Ta reda på programmet för din kommun.

Bilaga
Skulder till Kronofogden – Sverige samt alla län

För mer information kontakta:
Elinor Sjögren, skuldrådgivare på Visma Collectors, 073-052 85 33, elinor.sjogren@visma.com

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 600 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88

Relaterat material