Gå direkt till innehåll
Sommargåvor till anställda kan bli skattefälla

Pressmeddelande -

Sommargåvor till anställda kan bli skattefälla

Var femte småföretagare är extra generös mot sina anställda och ger dem en sommarpresent i år. Gåvorna kan dock bli skattepliktiga, påpekar en av Vismas skatteexperter.

I en snabbenkät inför sommaren frågade ekonomiföretaget Visma sina småföretagskunder om de planerar att ge sommargåvor till sina medarbetare. Drygt var femte, 21,3 procent, svarade ja.

Bakgrunden till undersökningen var en fråga från en av Vismas tiotusentals kunder bland landets företagare. Frågan löd: ”Jag skulle vilja ge mina anställda en sommargåva men har hört att det är skattepliktigt för mina anställda att ta emot sådana. Om jag väljer att ge bort en ”reklamgåva” istället skulle jag då kunna komma förbi detta?”

Sommargåvor inte skattefria
Så här svarar Jan-Erik W Persson, en av experterna bakom skatteprogrammen från Visma Spcs:

− Du får räkna med att dina anställda inte kan komma undan att betala inkomstskatt på sommargåvor från dig som arbetsgivare, oavsett vad de är värda. Det är enbart för julgåvor som det finns ett undantag.

− Reklamgåvor är enligt Skatteverket inte tänkta att ges ut till dina anställda utan till ditt företags kunder. Det är dock möjligt att lagen kan medge att skattefria reklamgåvor även kan delas ut till anställda, men skattedomstolarna har inte prövat något sådant fall vad jag vet, säger Jan-Erik W Persson och tillägger:

− Skatteverket säger alltså inte okej till skattefrihet för reklamgåvor till anställda. Samtidigt är det inte Skatteverkets tjänstemän som tolkar lagen och vad som i slutändan gäller, utan det är våra domstolar.

Om undersökningen
Enkäten om sommargåvorna genomfördes 14-16 juni via Visma Infoline, som är Vismas nyhets- och informationstjänst för företagare. Frågan som ställdes var: ”Ger ditt företag sommarpresent till de anställda?” Svaren fördelade sig så här: 21,3 procent ja - 74,6 procent nej - 4,1 procent vet ej. Närmare 900 företagare deltog i undersökningen.

För mer information, kontakta
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73