Gå direkt till innehåll
Sol och semester lockar många in i skuldfällan

Pressmeddelande -

Sol och semester lockar många in i skuldfällan

Nu är en av årets kostsammaste perioder här. Både semesterresor och butikernas erbjudanden om att köpa nu och betala senare lockar. Förra året rusade snabblånen som hamnade hos Kronofogden i höjden och det totala skuldberget hos Kronofogden översteg 70 miljarder kronor. Det visar sammanställning som Visma gjort baserad på statistik från Kronofogden.

– Den här tiden på året är det extra viktigt att titta på sin budget och hitta de alternativ som passar den. En resa på avbetalning eller som finansieras av snabblån är ett väldigt kostsamt alternativ, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors.

Under 2014 ökade privatpersonernas skulder hos Kronofogden till nästan 71 miljarder kronor. Det är en ökning med nästan 8 miljarder sedan 2011. Dock har antalet personer som ligger bakom skulderna minskat något från föregående år.

Även andelen snabblån som hamnade hos Kronofogden ökade under förra året. Totalt kom det in 56 641 ansökningar om betalningsförelägganden på grund av obetalda snabblån under förra året. Det var en ökning med 15 procent jämfört med 2013 och hela 123 procent sedan 2007. Den vanligaste åldersgruppen bland de som får betalningsförelägganden för snabblån är personer mellan 26-35 år. Det är också något vanligare att män får betalningsförelägganden.

Bättre utsikter med detaljerad budget
Efter den kallaste våren på över 50 år har efterfrågan på solsemestrar ökat och därmed även priserna. Redan innan midsommar hade resebolagen sålt över 80 procent av sina sommarresor, uppger DN.se.

– För att undvika att betala av semestern under de efterföljande mörka vintermånaderna finns det några konkreta saker som man kan göra. Det enklaste är att titta i sitt närområde och se vad kommunen man bor i erbjuder för aktiviteter. Många kommuner har ett innehållsrikt och kostnadsfritt program för både barnfamiljer och vuxna, säger Maria Blomqvist.

Så här får du pengarna att räcka till i sommar:
1. Gör en veckobudget för att lättare veta hur mycket pengar du har att röra dig med.
2. Sök på internet efter kostnadsfria sommarnöjen nära dig.
3. Bestäm i förväg vilken budgetpost du ska minska om du skulle råka ut för en oplanerad utgift .
4. Byt boende med någon som bor på annan ort under en semestervecka.
5. Undvik delbetalningar och snabblån

Om snabblån
Med snabblån avses, enligt Kronofogden, krediter som omfattar belopp mellan 500 och 15 000 kronor med löptid upp till 12 månader. Att definitionen ändrats beror på att branschen numera också beviljar snabba krediter på högre lånebelopp.

För mer information, kontakta
Maria Blomqvist, skuldrådgivare på Visma Collectors, 010-141 34 24

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 700 anställda och omsatte 7 100 miljoner norska kronor 2014.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73