Gå direkt till innehåll
Snabblån kan ge ekonomisk baksmälla efter jul

Pressmeddelande -

Snabblån kan ge ekonomisk baksmälla efter jul

Med två månader kvar till jul planerar många redan sina julklappsinköp. Samtidigt släpper Kronofogden siffror som visar att inkomna ärenden på grund av snabblån har skjutit i höjden.

Även för personer som vanligtvis inte har ansträngd ekonomi innebär den stundande julhandeln att det blir mer tomt än vanligt i plånböckerna. På inkassoföretaget Visma Collectors kan man se en ökning av ärenden under mars månad. En av orsakerna är sviterna av ett alltför generöst julfirande.

− Det är en oroande trend att allt fler hamnar i skuldfällan trots tydligare upplysning till allmänheten om riskerna med snabblån och hårdare krav på kreditgivarna, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare hos Visma Collectors.

Första halvåret 2014 ökade betalningsföreläggandena med drygt 22 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Fler än 29 000 ärenden har landat hos Kronofogden bara under årets första sex månader.

Mindre risk med planerade inköp
För att undvika den ekonomiska baksmällan efter julhandeln finns det några konkreta saker en privatperson kan göra.

Ett gott råd är att planera inköpen i förväg och att avsätta pengar för detta så snart som möjligt. Sedan är det viktigt att hålla sig strikt till planen och inte låta sig lockas av erbjudanden om delbetalning eller snabblån.

− Gör upp en budget och följ den. Bestäm hur mycket dina julklappar får kosta. Alla i familjen behöver kanske inte lika dyra paket. Ett litet barn nöjer sig också med billigare paket och riktigt små barn nöjer sig ju faktiskt med papper och snören, säger Maria Blomqvist. 

Fem tips inför julhandeln
1. Sätt en budget för julklappsinköpen.
2. Jämför priser på nätet innan du handlar.
3. Bestäm på förhand hur många paket varje familjemedlem ska få.
4. Undvik spontanköp, gör en tydlig lista innan du går ut och handlar.
5. Undvik erbjudanden om delbetalning och snabblån.

Bilaga: Länsstatistik över betalningsförelägganden och ansökningar om skuldsanering.

För mer information, kontakta
Michael Marchal, vd för Visma Collectors, 042-24 74 20
Maria Blomqvist, skuldrådgivare, Visma Collectors, 042-24 74 27

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73