Gå direkt till innehåll
Småföretagarna pekar ut de viktigaste valfrågorna

Pressmeddelande -

Småföretagarna pekar ut de viktigaste valfrågorna

Sjuklöneveckorna, arbetsgivaravgifterna och regelkrångel är de viktigaste politiska frågorna för landets småföretagare. Det visar en undersökning från företagarförbundet Fria Företagare och ekonomiföretaget Visma.

I en enkät ombads 3 000 av Fria Företagares medlemmar och 3 000 av Vismas småföretagarkunder att rangordna de sex viktigaste frågorna inför nästa års val. Så här blev resultatet:
1. Sjuklönereglerna
2. Arbetsgivaravgifterna
3. Enklare regelsystem
4. Lagen om anställningsskydd
5. 3:12-reglerna
6. Beskattning av risk- och investeringskapital

Sjuklönereglerna, som innebär att småföretagaren tar fullt ekonomiskt ansvar för sina anställda de två första sjukveckorna, upplevs både som en risk och ett hinder för expansion. Samma sak gäller arbetsgivaravgifternas storlek.

− Politikerna måste visa att de på allvar förstår småföretagarnas vardag. Då räcker det inte att lätta på det ekonomiska trycket här och var. Det är hög tid att skapa ett helt nytt regelverk anpassat för småföretagen, säger Mats Assarsson, ordförande i företagarförbundet Fria Företagare.

”Otillräckliga förslag”
− Politiker i båda blocken har lagt förslag som på olika sätt skulle minska bördan för småföretagarna, främst när det gäller sjuklöneansvaret. Det är bra, men det är inte tillräckligt, säger Rolf Dahlberg, vd för programleverantören Visma Spcs.

Mats Assarsson och Rolf Dahlberg pekar på att nästan hela det regelverk som styr och beskattar företagen är skapat för stora och medelstora verksamheter – trots att de bara utgör 1,8 procent av landets samtliga företag. Bara drygt 20 000 av landets 1 140 000 företag har fler än 20 anställda.

Skapar nya arbetstillfällen
Undersökningen visar också att 42 procent av småföretagarna ser möjligheten att skapa nya arbetstillfällen som sitt främsta bidrag till samhällsutvecklingen. 30 procent påtalar företagens bidrag till skatteintäkter och därmed välfärden i landet.

Två av tre småföretagare uppger att de har skapat nya jobb. Av dessa anställde 35 procent någon eller några medarbetare redan första året. 58 procent startade på egen hand, medan 40 procent gjorde det tillsammans med familjemedlem, kompis eller tidigare kollega.

Knappt hälften, 43 procent, har startat fler än ett företag. Jämfört med en undersökning för fyra år sedan tycker något färre, 39 procent, att det var lätt att starta eget. 2009 var andelen 43 procent.

Först med nya spelregler
När kravet på revision i mindre aktiebolag avskaffades för tre år sedan ledde det till att aktiebolagsformen lockade tusentals nya och gamla företagare. I dag är sju av tio nya företag ett aktiebolag mot bara vartannat före reformen.

− Politikerna måste nu gå vidare och införa ett helt nytt regelverk för landets en miljon registrerade småföretag och deras allt fler anställda, menar Mats Assarsson och Rolf Dahlberg.

Bilaga: Undersökningen om småföretagarnas syn på politik och samhälle.

För mer information, kontakta
Mats Assarsson, ordförande i företagarförbundet Fria Företagare, 0709-37 41 33
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0705-20 01 30


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll