Gå direkt till innehåll
Småföretagares miljömedvetenhet uppe på rekordnivå

Pressmeddelande -

Småföretagares miljömedvetenhet uppe på rekordnivå

Fler än hälften av Sveriges småföretagare, 52 procent, tar hänsyn till miljön i samband med inköp till företaget. En nedåtgående trend är därmed bruten, och resultatet tangerar rekordsiffran från våren 2016. Det visar Vismas Affärsbarometer, som bygger på en ny undersökning bland 1 038 små och medelstora företag.

– Småföretagen utgör majoriteten av Sveriges näringsliv. Deras sammanlagda beslut kan göra stor skillnad för vår gemensamma miljö. Därför är det väldigt positivt att miljömedvetenheten har vänt uppåt igen, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

52 procent av landets småföretagare anser att de tar hänsyn till miljön när de gör inköp till företaget. Det är en ökning med fyra procentenheter jämfört med vårens undersökning. Efter att ha sjunkit under det senaste året har miljömedvetenheten därmed vänt uppåt igen och nått rekordnivå.

Miljöpåverkan längst ner i rangordningen
Trots den stigande medvetenheten värderar Sveriges småföretagare fortfarande annat högre än miljön. Endast sex procent rankar miljöpåverkan som det viktigaste kriteriet vid inköp, 44 procent anser istället att den är minst viktig i sammanhanget. Dock skulle lägre priser på miljöprodukter få fyra av tio småföretagare att välja mer miljövänligt.

– Priset är en helt avgörande faktor för att fler företagare ska ta ett ordentligt miljöansvar. Så har det sett ut i flera år och är inget som lär förändras i första taget. Trots att prisskillnaderna mellan miljöprodukter och övrigt sortiment har krympt i de flesta branscher så består uppfattningen att miljöanpassade inköp kostar för mycket. Miljövänliga produkter som uppfattas som prisvärda har med andra ord stora möjligheter att ta för sig på marknaden, säger Henrik Salwén.

Topplista – det här skulle öka småföretagens miljöhänsyn:
1. Lägre pris på miljöprodukter (39 procent)
2. Bredare utbud av miljöanpassade produkter (17 procent)
3. Enklare att förstå vilka produkter som är miljövänliga (15 procent)

Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät som besvarats av 1 038 små och medelstora svenska företag mellan den 10 och 20 november 2017. Enkäten skickades till 17 106 småföretagare över hela landet med en svarsfrekvens på 6,1 %. Undersökningen har genomförts sedan 2011 och är en indikator på framtidstron bland små och medelstora företag. Detta är fjortonde gången barometern tas fram. Den bifogade grafiken visar hur synen på miljöfrågor har bedömts vid de senaste undersökningstillfällena.

Läs mer: visma.se/affarsbarometern

För mer information, kontakta
Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, 070-816 66 11, henrik.salwen@visma.com
Om du vill komma i kontakt med deltagare i undersökningen för intervjuer på lokal eller regional nivå, kontakta Per Asplund, Visma Advantage, 010-141 29 18, per.asplund@visma.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 600 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Henrik Salwén

Henrik Salwén

VD Visma Advantage AB 010-141 29 02