Gå direkt till innehåll
Småföretagare prioriterar bort miljön

Pressmeddelande -

Småföretagare prioriterar bort miljön

En majoritet av Sveriges småföretagare tar inte hänsyn till miljön när de gör sina inköp. Däremot skulle var tredje småföretagare välja miljöanpassade produkter om priset var rätt. Det visar Vismas Affärsbarometer, som bygger på en enkät bland 850 små och medelstora företag.

– 56 procent av företagen menar att de inte tar hänsyn till miljön när de gör sina inköp. Det blir därför alltmer viktigt att öka miljömedvetenheten hos småföretagarna eftersom de utgör majoriteten av Sveriges näringsliv och står för en betydande del av miljöarbetet, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, som genomfört undersökningen.

Bottennotering för miljöhänsyn
Kvalitet och pris hamnar först på listan när olika inköpskriterier viktas mot varandra. 43 respektive 30 procent rankar de här två kriterierna som mest avgörande för vilka inköp som görs.

Miljöhänsyn hamnar sist på listan – endast 5 procent av småföretagarna värderar miljöhänsyn högst, vilket är den lägsta nivån sedan mätningen började genomföras för fyra år sedan.

Priset väger tyngre än kvalitet
Vismas Affärsbarometer visar även att om det fanns miljöanpassade produkter till bättre priser skulle var tredje företagare, 33 procent, ta större miljöhänsyn än de redan gör. Bara 6 procent anger att de skulle köpa fler miljöanpassade produkter om kvaliteten på dem var högre, trots att kvalitet bedöms som det viktigast kriteriet för inköp.

– Affärsbarometern visar tydligt att miljöhänsyn är en prisfråga. De leverantörer som sänker priset på miljöanpassade produkter kommer kunna ta marknadsandelar, säger Henrik Salwén.

Företagarna skulle ta större miljöhänsyn om:
• 33 procent skulle ta större miljöhänsyn om priset på miljöprodukter var lägre
• 18 procent skulle ta större miljöhänsyn om kraven från myndigheter/kunder ökade
• 13 procent önskar mer kunskap kring miljöprodukter
• 10 procent önskar ett bredare utbud av miljöprodukter
• 7 procent anger att inget skulle få dem att ta större miljöhänsyn
• 6 procent önskar högre kvalitet på miljöprodukter

Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät som besvarats av 850 små och medelstora svenska företag mellan 2 och 10 mars 2015. Enkäten har genomförts sedan 2011 och är en indikator på framtidstron bland små och medelstora företag. Det är nionde gången barometern tas fram. Den bifogade grafiken visar hur inköpskriterierna rankats vid de senaste undersökningstillfällena.

För mer information, kontakta
Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, 070-816 66 11, henrik.salwen@visma.com

Om du vill komma i kontakt med deltagare i undersökningen för intervjuer på lokal eller regional nivå, kontakta Ramona Johansson, Visma Advantage, 010-141 29 15, ramona.johansson@visma.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 400 anställda och omsatte 7 100 miljoner norska kronor 2014.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll