Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Småföretagare jobbar hemifrån i stället för att vabba

Influensasäsongen är i full gång och många är hemma med sjuka barn. Men bara var tredje småföretagare tar ut vab-dagar när barnen är sjuka. De flesta jobbar i stället hemifrån samtidigt som de tar hand om barnen, visar en undersökning från ekonomiföretaget Visma.

– I ett större företag kan personalen täcka upp för varandra, men i ett litet saknas den möjligheten. För småföretagare leder därför vab ofta till uteblivna intäkter och missnöjda kunder, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I undersökningen uppger 42 procent att de vobbar när barnen blir sjuka, det vill säga jobbar medan de stannar hemma med barnen.

I värsta fall riskerar frånvarande småföretagare att bryta avtal och dra på sig skadeståndskrav. Bland dem som väljer att jobba hemifrån med sjuka barn uppger en av tre att de känner att de måste vara tillgängliga för sina kollegor eller kunder. Över hälften, 54 procent, svarar att de tycker att det fungerar att ta hand om barnen och sköta arbetet samtidigt.

Svårt att få ihop livspusslet
För småföretagare kan det vara svårt att få ihop livspusslet när barnen blir sjuka. Nästan sex av tio, 58 procent, uppger också att deras partner sköter det mesta av vabbandet. Samtidigt erbjuds andra möjligheter i dag än tidigare.

– Tack vare dagens teknik har många småföretagare en så pass flexibel arbetssituation att de kan stanna hemma med sjukt barn på dagen utan att ta ut ersättning från Försäkringskassan. Sedan kan de sköta företagets arbetsuppgifter på kvällen, säger Boo Gunnarson.

De flesta företag är små
I Sverige finns drygt en miljon registrerade företag. 98 procent av dem är småföretag med färre än 20 anställda. På varje företagare går det omkring 2,5 företag.

Om undersökningen
Undersökningen om företagarnas arbetsvanor genomfördes via e-post mellan den 4 november och den 16 november 2015. 1 053 företagare svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Tips
Så klarar du företag och sjuka barn – samtidigt: Läs artikeln här
Våga ta hjälp av nära och kära: Läs artikeln här

För mer information, kontakta
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 7 400 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73