Gå direkt till innehåll
Småföretagare hotas av skyhöga momsavgifter

Pressmeddelande -

Småföretagare hotas av skyhöga momsavgifter

Flera hundra tusen småföretagare riskerar att få betala dryga kostnadsräntor och straffavgifter på grund av en ny och för många okänd regel. Nu varnar Vismas småföretagsexperter för effekterna av de nya momsreglerna som även kan drabba företagare som gör fel i god tro.

– Som programleverantör gör vi vårt yttersta för att våra program ska hjälpa småföretagarna att göra rätt. I det här fallet är det reglerna som är fel och det kan inte våra program göra något åt. Därför går vi ut och varnar alla våra tiotusentals småföretagskunder, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Sen regeländring
Genom en sen regeländring inför 2014 bestämde riksdagen att de flesta företag med årsvis moms och kalenderår som räkenskapsår även från 2014 ska kunna få lämna sin momsdeklaration för föregående år vid samma tillfälle som inkomstdeklarationen. I år ska inkomstdeklarationen för enskilda firmor och aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår vara inlämnad till Skatteverket senast den 2 maj.

Men från 2014 finns ett undantag, som det kan bli dyrt att inte känna till. En stor grupp företag måste lämna den årsvisa momsdeklarationen och betala in sina momsskulder från 2013 redan den 26 februari om de haft så kallad EU-handel i företaget. Det gäller i dessa fall:
• Företaget har sålt varor eller tjänster momsfritt till företagare i andra EU-länder under 2013.
• ŸFöretaget har köpt in en vara eller tjänst från ett företag i ett annat EU-land utan att betala moms till säljaren. Det räcker med ett inköp på ett aldrig så litet belopp.

Hög kostnadsränta
Det kostar minst 500 kr att lämna in företagets momsdeklaration för sent. Straffavgiften utgår redan vid en enda dags försening från och med den 26 februari.

Om inbetalningen av en momsskuld från 2013 inte är betald den 26 februari debiterar Skatteverket en kostnadsränta på 16,25 procent dag för dag tills skulden är betald.

– Var och en inser att detta är helt galet. Momsreglerna är svåra nog ändå för de små företagen att hantera. Låt vara att EU-reglerna kräver att företagen rapporterar momsen i tid. Men det kan inte vara EU som kräver att Sverige ska ta ut orimliga avgifter för en struntförseelse, säger Rolf Dahlberg.

• Läs mer om effekten av de nya momsreglerna och hur man som företagare undviker att drabbas av straffavgift och kostnadsränta.

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39
Jan-Erik W Persson, skatteexpert hos Visma, 0731-41 06 06

Relaterade länkar

Ämnen

KategorierPresskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88