Följ Visma

Småföretagare hindras av dålig uppkoppling

Pressmeddelande   •   Okt 10, 2016 07:15 CEST

Var sjätte småföretagare i Sverige upplever att en bättre internetuppkoppling skulle hjälpa dem att utveckla sitt företag. Samtidigt saknar nästan varannan småföretagare möjligheten att skaffa snabbare uppkoppling, visar en ny undersökning från Visma.

– En snabb och stabil internetuppkoppling är en av de viktigaste förutsättningarna för att starta och driva företag i dag. Det ska inte spela någon roll om du bor i storstad eller glesbygd – uppkopplingen måste göra det möjligt att utveckla din verksamhet i den riktning du vill, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Omkring var sjätte småföretagare i Vismas undersökning, 15 procent, säger att en bättre bredbandsuppkoppling skulle hjälpa dem att utveckla sitt företag. Samtidigt uppger nära hälften av landets småföretagare, 45 procent, att de i dag inte har möjlighet att skaffa en snabbare uppkoppling.

– Fyra av fem jobb i Sverige skapas i små företag. Dessa finns spridda runt om i landet och därför är det helt avgörande att utbyggnaden av snabbt bredband tar fart även i glesbygden, säger Boo Gunnarson.

En snabb och pålitlig uppkoppling ger företagare tillgång till digitala tjänster och verktyg. Det senaste året har var femte småföretagare flyttat system från lokala servrar till molnet, enligt en undersökning som Visma gjorde i somras. Där framgick också att de ökade möjligheterna att sköta verksamheten via nätet underlättar småföretagares vardag, ger större flexibilitet och upplevs som lugnande. Digitaliseringen innebär samtidigt större möjligheter att hitta nya kunder, öka försäljningen och bli mer konkurrenskraftig.

Regeringens nationella bredbandsmål slår fast att 90 procent av landets hushåll och företag ska ha tillgång till bredband med en hastighet på 100 megabit per sekund senast år 2020. Fortfarande har 30 procent av svenskarna inte tillgång till så snabb uppkoppling. I glesbygden saknar åtta av tio hushåll bredband med den kapaciteten, enligt en kartläggning som Svenska Stadsnätsföreningen gjorde nyligen.

För mer information, kontakta gärna
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 14 600 företag mellan den 8 och 14 september 2016. 1 100 företagare svarade på frågorna.

Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 7 400 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.