Gå direkt till innehåll
Småföretagare hindras av dålig mobiltäckning

Pressmeddelande -

Småföretagare hindras av dålig mobiltäckning

Drygt två av tre småföretagare upplever att dålig mobiltäckning är ett hinder för dem i deras företagande. Det visar en färsk enkätundersökning från Visma.

− Många småföretagare är i dag helt beroende av att vara tillgängliga på mobiltelefonen. Därför är det allvarligt att så många fortfarande dras med dålig täckning, säger Rolf Dahlberg, vd för programföretaget Visma Spcs som gjort enkäten.

Allvarligt hot mot många
Undersökningen genomfördes från tisdag till torsdag denna vecka. 1 200 företrädare för mindre företag runt om i landet svarade på frågan ”Hindrar dålig mobiltäckning dig i ditt företagande?”. 68,8 procent svarade ja, medan 31,2 procent svarade nej.

− Det är alldeles för dåligt att så få är nöjda med sin mobiltäckning. Om två tredjedelar av landets småföretagare upplever att de inte kan nås eller kan nå andra på ett tillförlitligt sätt innebär det i praktiken att verksamheten ständigt äventyras för ungefär 300 000 företagare. Mobilen är numera ofta den enda telefonen hos företagaren och dessutom blir mobilt bredband allt vanligare som den enda internetuppkopplingen, säger Rolf Dahlberg. 

Fråga för regeringen
Dålig mobiltäckning är en återkommande fråga i många sammanhang. Frågan har också lyfts till politisk nivå vid ett flertal tillfällen.

I våras lovade it-ministern Anna-Karin Hatt att mobiltäckningen ska bli bättre. Regeringen gav bland annat Post- och Telestyrelsen, PTS, i uppdrag att vidta ett antal åtgärder. En av dem var att samla in information från operatörerna över hur utbyggnaden av deras respektive mobilnät fortskrider.

I början av augusti fick Konsumentverket och PTS regeringens uppdrag att föreslå hur myndigheterna kan få bättre möjligheter att utöva tillsyn på marknaden. En stickprovsundersökning som PTS gjorde i somras visade nämligen att de uppmätta medel- och maxhastigheterna långt ifrån når den standard som operatörerna uppger i sin marknadsföring.

Post- och Telestyrelsens råd om täckning:
http://www.pts.se/sv/Privat/Telefoni/Mobil-telefoni/Tackning/Gada-rad-om-tackning/

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73