Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Småföretagare drabbas när falska fakturor ökar

Tiotusentals småföretagare har fått bluffakturor till sina företag i år. Det visar en dagsfärsk undersökning som programföretaget Visma Spcs gjort bland mindre företag.

Sju av tio svarade ja på frågan ”Har ditt företag fått någon eller några bluffakturor i år?” Frågan ställdes till 1.500 företag med upp till 20 anställda via nyhetstjänsten Visma Infoline.

– Med tanke på att det finns ungefär en halv miljon aktiva småföretag i landet innebär detta att kanske så många som 350.000 företag fått vad de anser vara falska fakturor bara sedan årsskiftet, säger Lars Fredell, informationschef hos Visma Spcs.

Att omfattningen av falsarierna är stor styrks av det faktum att de polisanmälda fallen mångdubblats de senaste två åren. Majoriteten av de som drabbas är småföretagare. Det sammanlagda värdet av bluffakturorna uppskattas till flera hundra miljoner kronor.

– Långt ifrån alla anmäler dock brotten utan låter saken bero eller försöker bestrida fakturorna på det sätt som exempelvis Svensk Handel ger information på sin webbplats. Där uppger man att det kommer in 100 till 150 klagomål per dag, vilket uppenbarligen bara är en bråkdel av svindleriet. I själva verket sprids dagligen flera tusen falska fakturor, säger Lars Fredell.

– Från polisiärt håll efterlyses lagändringar i synnerhet när försäljningen sker via telefon. Ett förslag är att införa någon form av ångerveckor även för företag, vilket kan vara ett sätt att börja angripa den här mångmiljonsvindeln.

Fakta: 2009 polisanmäldes 13.667 fakturabedrägerier i landet. Det innebar en ökning med drygt 30 procent jämfört med 2008, då 9.976 anmälningar gjordes. Sedan 2007 har spridningen av bluffakturor mer än fyrdubblats, visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

För mer information kontakta
Lars Fredell, informationschef Visma Spcs AB, 0708-39 69 25, lars.fredell@visma.se

Ämnen


Visma ger små och stora företag, handel, offentlig verksamhet, organisationer och föreningar effektiva lösningar för ekonomisk administration och verksamhetsstyrning. Vismakoncernen har 3.500 anställda i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Holland och Rumänien. I Sverige sysselsätts 1.000 personer.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88

Relaterat material