Gå direkt till innehåll
Sju av tio småföretagare vill ha mer kontakt med redovisningsbyrån

Pressmeddelande -

Sju av tio småföretagare vill ha mer kontakt med redovisningsbyrån

Sju av tio svenska småföretagare vill ha en närmare och mer löpande kontakt med sin redovisningsbyrå, visar en undersökning från Visma. Rådgivning och hjälp med affärsutveckling blir allt viktigare i takt med digitaliseringen, snarare än redovisningskonsulternas traditionella uppgifter.

– Dagens företagare vill ha analyser och råd kring hur de kan utveckla sitt företag. Det håller inte lägre att redovisningskonsulten bara hör av sig en gång och året och pratar om hur det har gått sedan sist, säger Jan Söderqvist, branschexpert inom redovisning och revision hos Visma Spcs.

Vismas undersökning
visar att nära sju av tio småföretagare i Sverige, 66 procent, vill ha en närmare och mer löpande kontakt med sin redovisningsbyrå. Så många som åtta av tio vill prata mer nutid och framtid än dåtid med sin redovisningskonsult. Det avspeglar en bransch där många byråer har svårt att hänga med i omställningen till företagarnas uppkopplade vardag.

Spontana kontakter där konsulten ringer upp och frågar hur det går är ovanliga i dag. Bara fyra av tio småföretagare, 40 procent, uppger att det någonsin har hänt.

– Trots digitala arbetsverktyg lägger många redovisningsbyråer fortfarande en stor del av sin tid på att hantera papper manuellt. Genom att hjälpa branschen att digitalisera bidrar vi till att frigöra byråernas tid, så att de kan ägna sig åt den rådgivning som deras kunder efterfrågar, säger Jan Söderqvist.

Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat ligger svenska småföretag efter sina kollegor i andra länder när det gäller digitalisering. Bara elva procent av företagen är på en avancerad nivå när det gäller digital teknik. Siffran är lägre än i något annat nordeuropeiskt land och långt under det europeiska genomsnittet på 17 procent.

Bakgrund om redovisningsbranschen och digitaliseringen:
Redovisningsbranschen digitaliseras i snabb takt och står inför stora förändringar. I dag utgörs merparten av redovisningsbyråernas arbete av manuell stansning, papperskopiering och efterkontroller av gammal data. Varje år lanseras ny mjukvara som automatiserar bort delar av det arbete som redovisningskonsulter gör idag. Det leder till att de flesta redovisningsbyråerna helt eller delvis kommer behöva förändra sina affärsmodeller.

För mer information, kontakta gärna:
Jan Söderqvist, branschexpert inom redovisning och revision hos Visma Spcs ,070-650 38 91, jan.soderqvist@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig hos Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 13 000 företag mellan den 5 och 27 maj 2017. 358 företag svarade på frågorna.

Ämnen


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 600 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88