Gå direkt till innehåll
Sju av tio småföretagare erbjuder friskvårdsbidrag

Pressmeddelande -

Sju av tio småföretagare erbjuder friskvårdsbidrag

Mer än sju av tio småföretagare erbjuder sina anställda gratis träning och friskvård i form av friskvårdsbidrag. Det visar en ny undersökning som ekonomiföretaget Visma genomfört. Varannan småföretagare tränar minst en gång i veckan.

– Flera förslag den senaste tiden, som ett tyngre arbetsgivaransvar vid långtidssjukskrivningar, tyder på att regeringen tycker att småföretagarna gör för lite för att motverka ohälsa. Att så många av dem erbjuder sina medarbetare friskvårdsbidrag talar emot det, säger Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert.

Drygt sju av tio småföretagare i Vismas undersökning, 72 procent, svarade att de ger sina anställda friskvårdsbidrag och/eller använder sig av det själva.

Varannan tränar varje vecka
Att vara fysiskt aktiv bidrar positivt till hälsa och välmående. Drygt fyra av tio, 43 procent, av småföretagarna svarar att de får tillräckligt med vardagsmotion. 35 procent upplever att de oftast inte eller aldrig får tillräckligt med vardagsmotion.

Nästan varannan tillfrågad småföretagare, 48 procent, ägnar sig åt ansträngande träning en eller flera gånger i veckan. 38 procent gör det däremot aldrig.

– Det är glädjande att så många småföretagare tränar, och det visar inte minst på att eget företagande låter människor planera sin egen tid. Men om friskvårdsbidraget omfattade fler företagsformer skulle sannolikt ännu fler röra på sig, vilket vore bra för både individerna och samhället, säger Boo Gunnarson.

Friskvårdsbidrag är en skatte- och avgiftsfri ersättning för träning och andra friskvårdsaktiviteter. Företaget betalar ingen moms och hur stort bidrag den anställda får är upp till arbetsgivaren. Företagaren själv räknas bara som anställd om det handlar om ett aktiebolag, vilket innebär att den som har exempelvis en enskild firma inte kan använda bidraget för sin träning.

Runt 450 000 småföretagare i Sverige har enskild firma, vilket gör det till den vanligaste bolagsformen efter aktiebolag. 60 000 driver ett handelsbolag och 20 000 har så kallat kommanditbolag.

Om undersökningen
Uppgifterna baseras på två undersökningar till småföretagare. I den ena undersökningen svarade 1 395 småföretagare på en webbfråga om friskvårdsbidrag den 31 mars–5 april 2016. Den andra undersökningen handlade om företagarnas inställning till vardagsmotion och träning och genomfördes via e-post till cirka 14 900 företag den 4–16 november 2015. 1 053 företagare svarade på frågorna och den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

För mer information, kontakta
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69

Ämnen


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 7 400 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88