Gå direkt till innehåll
Seniorernas nyföretagande fortsätter öka

Pressmeddelande -

Seniorernas nyföretagande fortsätter öka

Landets seniorer startar företag i allt högre omfattning. Antalet nya näringsidkare över 65 år ökade med nästan åtta procent förra året. Det visar en färsk sammanställning från ekonomiföretaget Visma.

– Det här visar tydligt att seniorernas kunskaper och erfarenheter behövs även när de har nått den formella pensionsåldern. Vi både kan och vill jobba längre. När seniorernas kompetens efterfrågas är ett eget företag en av flera möjligheter som alltfler av dem väljer, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som står bakom kartläggningen.

– Med ett eget seniorbolag kan man jobba med det man tycker är intressant och när man känner för det. Valfriheten är stor och dessutom drygar man ut pensionen.

2013 registrerade sig 1 672 personer över 65 år som enskilda näringsidkare. Antalet ska jämföras med att det startades 1 549 firmor i samma åldersgrupp 2012, vilket ger en ökning med 7,9 procent. Ökningen sker samtidigt som det totala nyföretagandet, oavsett ålder och företagsform, minskade med två procent förra året.

Männens dominans fortsätter
Drygt sju av tio nya näringsidkare över 65 är män. Sett över hela landet registrerades 72 procent eller 1 210 av de nya firmorna av män och 462 av kvinnor.

Det mest jämställda länet i 2013 års seniorföretagande var Sörmland med 38 procent kvinnliga nystartare. Längst ner på skalan finns Jämtlands län med 0 procent kvinnor.

Den största ökningen av seniorernas nyföretagande noterades i Norrbotten med ett plus på 82 procent jämfört med året innan. Halland var ett av fem län med negativa siffror och hamnade sist med ett minus på 22 procent.

Konsultuppdrag vanligast
Den vanligaste branschen bland 65-plussarna var liksom de senaste åren konsultverksamhet. Teknik- och organisationskonsulterna dominerar framför allt bland männen. Bland kvinnorna är uthyrning och förvaltning av bostäder och lokaler den största branschen. Den branschen är också den mest jämställda med lika många män som kvinnor som grundare.

Verksamheter inom branscherna bygg, redovisning samt handel är också vanliga. Däremot är de äldre dåligt representerade i branscher som hårvård, skönhetsvård, kroppsvård och programmering som är stora branscher bland unga företagare. Läs mer om nya unga företagare här.

Om statistiken
Undersökningen om seniorernas nyföretagande omfattar registreringen av enskild näringsverksamhet 2013 och bygger på statistik från Bolagsverket, Skatteverket och UC.

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88