Gå direkt till innehåll
Rekordsvag framtidstro bland småföretagen

Pressmeddelande -

Rekordsvag framtidstro bland småföretagen

Bara fyra av tio småföretagare i Sverige tror att försäljningen kommer att öka det kommande halvåret. Det är den sämsta siffra som uppmätts på flera år, enligt Vismas Affärsbarometer som bygger på en enkät bland 900 små och medelstora företag. Samma dystra trend gäller inköpen.

– Småföretagens optimism är svagare än på länge, både när det gäller försäljning och inköp. Eftersom de mindre företagen svarar för hälften av näringslivets omsättning och de flesta jobben skapas här är detta ett tydligt tecken på ett osäkert ekonomiskt klimat i landet, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage som tagit fram undersökningen.

Färre tror på ökad försäljning
Bara 42 procent av företagen tror på ökad försäljning det kommande halvåret. Det är den minsta andelen optimistiska företagare sedan hösten 2012. I våras var optimismen bland småföretagen på sin högsta nivå sedan undersökningen började genomföras 2011.

Bland de småföretagare som tror på minskad försäljning är lågsäsong eller ökad konkurrens de vanligaste anledningarna. Även slopandet av rot- och rutavdragen tas upp som anledningar till en pessimistisk syn på framtiden för företaget.

– Andelen företag som tror på ökad försäljning det kommande halvåret har minskat drastiskt sedan i våras, vilket är en oroväckande signal. Vi kan just nu ana en orolig politiskt situation, vilket kan vara en bidragande faktor, säger Henrik Salwén.

Småföretagare pessimistiska även kring inköp
Vismas Affärsbarometer visar att småföretagen även är mindre optimistiska kring sina inköp. Tre av tio företagare, 32 procent, räknar med ökade inköp de kommande sex månaderna, vilket är den lägsta andelen sedan hösten 2012. För ett år sedan var motsvarande andel 33,5 procent.

Företag i Västerbotten mest optimistiska
Företagen i Västerbotten är de mest optimistiska i landet. Där tror 55 procent på ökad försäljning, vilket gör att Västerbotten klättrar hela vägen från plats 19 i förra årets mätning. I Halland har företagarna fått tillbaka sin optimism och är strax efter, med 53 procent optimistiska företagare. De dystraste utsikterna rapporterar företagen i Norrbotten, Västernorrland och i Kalmar län.

Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät som besvarats av 913 små och medelstora svenska företag mellan 5 och 14 oktober 2015. Enkäten har genomförts sedan 2011 och är en indikator på framtidstron bland små och medelstora företag. Detta är tionde gången barometern tas fram. Den bifogade grafiken visar hur framtiden har bedömts vid de senaste undersökningstillfällena. 

Läs mervisma.se/affarsbarometern

För mer information, kontakta
Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, 0708-16 66 11, henrik.salwen@visma.com

Om du vill komma i kontakt med deltagare i undersökningen för intervjuer på lokal eller regional nivå, kontakta Ramona Johansson, Visma Advantage, 010 141 2915, ramona.johansson@visma.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 700 anställda och omsatte 7 100 miljoner norska kronor 2014.

Presskontakt

Henrik Salwén

Henrik Salwén

VD Visma Advantage AB 010-141 29 02